Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

One Piece Unlimited Cruise SP

Posted by Roy On February - 18 - 2012

One Piece is in 1997 begonnen als manga (Japans stripverhaal) en is later overgezet naar bewegende beelden in de gelijknamige anime (Japanse tekenfilm). Het is de populairste manga aller tijden in Japan en er zijn ook al veel games in deze serie uitgebracht. Unlimited Cruise SP is een ‘enhanced port’ van One Piece Unlimited Cruise Part 1: Adventure Beneath the Waves die eerder voor Wii verscheen. Als extraatje is er een vechtgame toegevoegd.

In deze game ga je met Luffy en al je maffe vrienden op zoek naar één grote schat die je ontvangt zodra je vier eilanden hebt doorlopen. Uiteraard krioelt het op de eilanden van vijanden en zijn er de nodige eindbazen die je moet verslaan. Tussen de bedrijven door kun je op je schip, Sunny, bijtanken en je kamers vrijspelen met goodies.

In de game kun je spelen als één van de negen personages en je kunt direct wisselen tussen deze personages. Elk personage heeft zijn eigen specifieke aanvallen waarmee sommige vijanden makkelijker of juist moeilijker te verslaan zijn. Usopp heeft bijvoorbeeld een katapult voor aanvallen op afstand en Zoro lijkt de sterkste te zijn. Alle personages lijken verder ook prima op de personages in de anime (ik heb speciaal een aflevering gekeken voor deze review…), zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid. Ook de Japanse stemmen zijn aanwezig. Tot zo ver is de game veelbelovend voor in ieder geval de fans van de serie.

Helaas blijft het hierbij. Zodra je de game daadwerkelijk gaat spelen merk je een aantal vervelende dingen op. Als eerste zijn de graphics niet om over naar huis te schrijven. De textures zijn erg lelijk en er zijn regelmatig framedrops die zorgen voor een haperende game. Ook de camera is dramatisch en kiest soms een vreselijke positie waarin je enkel jezelf ziet, en niet de vijanden die jou aanvallen. Voor een action adventure is dat behoorlijk funest; midden in je combo’s het overzicht kwijtraken zorgt voor flink wat frustratie.

Tot slot is het af en toe ook nog eens compleet onduidelijk wat je nou eigenlijk moet doen om verder te kunnen in de game. Aan het begin van de game kom je bijvoorbeeld bij een gesloten grot. Het is dan de bedoeling dat je items omvormt tot andere items om te voeren aan een vreemd wezen. In je inventory zit echter niet genoeg en dus moet je op zoek naar nieuwe items. Waar je deze vandaan kunt halen wordt helemaal niet duidelijk gemaakt. Na een half uur rondlopen kwam ik er per toeval achter dat je tegen de bomen kunt slaan om zo kokosnoten te verzamelen. Deze kokosnoten blijken een goede inruilwaarde te hebben. Dit maakt het voor je gevoel totaal willekeurig allemaal.

Het eerder genoemde extraatje kun je het best vergeten trouwens. De camera in deze mode werkt hetzelfde als in de game zelf waardoor je totaal geen overzicht hebt. Wie dat heeft verzonnen mag op staande voet ontslagen worden, want het is werkelijk te gek voor woorden dat dit zo gemaakt is. Het enige beetje positieve hier is dat het geheel wat betreft opbouw wel in orde is. Er wordt een verhaal omheen verteld (vijanden vallen je aan en je moet ze één voor één in elkaar slaan met verschillende personages) en je hebt enigszins de vrijheid om zelf de route te bepalen.

Conclusie
One Piece Ultimate Cruise SP is geen game die aan te raden is, zelfs niet voor de fans. Door de slechte camera is combat soms compleet onoverzichtelijk wat voor veel te veel frustratie zorgt. De gameplay zelf stelt daarnaast ook geen reet voor. Het enige pluspunt dat over de game te melden is, is het feit dat de originele Japanse stemmen gebruikt worden in combinatie met Engelse ondertitels. Oh, en misschien het gratis meegeleverde figuurtje dat je in je kast kunt zetten. [3]

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.