Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Asus Transformer Prime TF201

Posted by Roy On March - 26 - 2012

Het eerste dat me opviel toen ik de Transformer Prime uit de doos haalde was de temperatuur. Het ding was ijskoud dankzij de buitentemperatuur en het feit dat de metalen behuizing de temperatuur dus goed geleidt. Het tweede dat me opviel was het gewicht. Omdat het toetsenbord van de Transformer Prime vastgeklikt zit is het geheel in eerste instantie zwaarder dan je denkt.

De bouwkwaliteit is uitstekend en met name de finish van de bovenkant is erg mooi. Het metaal is in cirkelvorm geborsteld wat zorgt voor een strak uiterlijk. Het kliksysteem tussen toetsenbord en tablet is ook stevig en na tig keren vast- en losmaken zijn er nergens krasjes te vinden op de glasplaat.

Zodra je de tablet aanzet ben je in een minuutje startklaar en het eerste dat ik ging doen was naar Google Play gaan om apps te downloaden. Daar draait het immers allemaal om tegenwoordig, apps. Wordfeud, Draw Something en wat andere algemene apps als NOS Teletekst en Facebook. Alles was vrij snel binnen en werkte als een zonnetje. Wat betreft de user interface merk je overigens niet echt dat je op Android 4 zit, wat mij betreft had het net zo goed Android 2 kunnen zijn. Het OS kent geen vooruitgang daarin en het zal voor de innovatie goed zijn als er straks Windows 8-tablets zijn. Maar dat is een andere discussie.

Naast Google Play is er op de Transformer Prime ook een aparte marketplace voor speciale Tegra 3-apps. De Tegra Zone toont nieuws, binnenkort te verschijnen apps en alle apps die gericht zijn op de Tegra 3-chip, de eerste quad core cpu in Android-tablets. Erg handig als je snel toegang wilt tot de unieke apps (vooral games) voor je krachtige tablet.

Het toetsenbord van de Transformer Prime doet zijn werk en de combinatie toetsenbord en touchscreen werkt erg fijn. Je kunt tevens gebruikmaken van het touchpad zoals bij een echte laptop, maar ik merkte dat het touchscreen meer gebruikt werd. Veel intuïtiever!

Naast de quad core Tegra 3 cpu (1,4 Ghz) bezit de krachtpatser van Asus ook 1GB RAM, 32GB opslaggeheugen, een 8MP-camera die prima foto’s maakt, de gebruikelijke WiFi-verbindingen en een 10,1″ scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Qua aansluitingen heb je HDMI-out, micro-SD, SD, USB en een audio-jack. De batterij gaat zo’n vijf tot tien uur mee, afhankelijk van wat je ermee doet. Fanatiek gamen met een hoge helderheidssetting kost uiteraard veel meer dan een potje Angry Birds. Het toetsenbord heeft een eigen batterij die de totale batterijduur ongeveer verdubbelt als je deze koppelt. Naast meer typgemak heb je dus ook een extra batterij, handig!

Het geheel zorgt op papier voor één van de krachtigste tablets op de markt wat vooral op het gebied van games interessant blijkt. In de onderstaande screenshots zie je het verschil dat de cpu kan maken als games geoptimaliseerd worden voor gebruik op een Tegra 3-cpu. Apple beweert overigens dat de A5X-cpu in de nieuwe iPad tot vier keer zo snel is als een Tegra 3, maar dat ligt maar net aan de manier van meten. Wij hebben dit helaas nog niet zelf kunnen vergelijken.

De games zien er dankzij het heldere scherm echt fantastisch uit. Ook de opties om extra helderheid aan (of uit) te zetten zorgen er voor dat je altijd perfect zicht hebt op wat er gebeurt. Alleen buiten in de zon blijft het een drama, maar dat is met alle tablets en smartphones zo helaas. Het is trouwens aardig om op te merken dat de e-readerfunctionaliteiten vrij aardig zijn. Zet het scherm op een donkere stand en je kunt best lang lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. Een Prime is niet echt een vervanging van een Kindle, maar als extra functie voldoet hij wel.

Voor een tablet die zich richt op games heeft het ding helaas wel een erg slechte en eenzame speaker. Geen stereo geluid dus tenzij je met koptelefoon speelt, iets wat Dead Space vooraf al aangeeft. Ook tijdens het afspelen van media en muziek kun je beter een koptelefoon gebruiken. Dit probleem komt nog steeds veel te veel voor en is inherent aan de dikte van de tablets. Toch hoop ik dat er ooit nog een tablet komt waar wel écht goed geluid uit komt.

Uiteraard kent het apparaat ook minpunten. Er zijn/waren bijvoorbeeld veel klachten met betrekking tot de GPS-functionaliteiten en Asus heeft in een officiële verklaring zelfs gezegd dat het apparaat geen vervanging is voor een stand alone navigatiesysteem. Nu heb ik niet in een auto rondgereden om dit te testen (Danny sponsort nog steeds geen auto voor de crew helaas) maar in mijn achtertuin had ik in enkele seconden ontvangst en werd mijn locatie nauwkeurig weergegeven. Ook rondom het gebouw lopen leverde geen problemen op.

Een minpunt dat ik wel kon constateren was een matige WiFi-ontvangst. Zodra ik meer dan een meter of vijf van de router zat, één verdieping hoger, werd het signaal zeer slecht. In de kamer recht boven de router had ik minder last van een matig ontvangst maar in de woonkamer was het niet best. Mijn telefoon, Wii en Vita hebben allen geen problemen op deze locatie.

Ook had ik af en toe vastlopende apps, maar hier is het altijd de vraag of dit komt door het OS of door de hardware. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de wat oudere apps moeite hebben met Android 4 en andersom, maar het blijft vervelend als je voortgang in een game kwijt bent door een crash. In de drie weken dat ik met de Prime heb gespeeld had ik zo’n vier echte crashes en één app die niet wilde downloaden (Dead Space welke drie dagen later ineens wel gedownload was). Niet echt super veel gezien het intensieve gebruik, maar wel het vermelden waard.

De Asus Transformer Prime is een puike tablet die in een handomdraai in een laptop te veranderen is. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is het een uitstekend apparaat. Op de bank gebruik je het als all round tablet en aan je bureau is het een laptop waarmee je nagenoeg alles kunt doen.

Dankzij de specificaties, met name de Tegra 3-chip, kun je daarnaast hoge prestaties verwachten in grafische apps als games. Wat mij betreft is de Transformer Prime de meest geschikte keus als je een Android-tablet wilt voor thuis. Enkel degenen die onderweg gebruik willen maken van netwerkfeatures komen bedrogen uit, er is namelijk geen 3G-variant.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.