Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nokia 808 PureView

Posted by Roy On March - 4 - 2012

Als eerste had Nokia een drietal nieuwe S40-toestellen. S40 is een erg simpel operating system dat gebruikt wordt voor goedkope toestellen waarmee je in beperkte mate kunt internetten en gamen. Een soort ‘smartphone lite’ zeg maar. De drie toestellen vallen allemaal in de Asha-lijn en bieden internet, whatsapp, email, Angry Birds en hebben allemaal fysieke knoppen. De prijzen blijven onder de 100 euro wat ze zeer geschikt maakt voor de mensen die vooral ‘gewoon willen bellen en sms-en’.

Deze toestellen van Nokia zijn voor mij echter niet interessant. Interessant waren de aankondigingen in de Lumia-lijn, toestellen met Windows Phone dus. Als eerste werd bekend dat de Lumia 900 ook naar Europa komt. Deze 900 is de grote broer van de 800 en heeft een groter scherm, gyroscoop, front camera en sterkere batterij. Langzaam maar zeker worden die Lumia’s steeds interessanter en komen er meer en betere features in de telefoons.

Een goede ontwikkeling voor zowel Nokia als Windows Phone is de aankondiging van Nokia Lumia 610. Dit model draait een versie van Windows Phone die minder eisen stelt aan de hardware waardoor de telefoons goedkoper worden (189 euro!). Goedkopere telefoons betekent een groter bereik, met meer verkopen en dus een groter marktaandeel. Erg belangrijk in deze fase van een levenscyclus van een OS als Windows Phone. Door de minder krachtige hardware bestaat er wel de mogelijkheid dat niet alle apps even goed draaien. Dit is wel iets om in de gaten te houden als je deze telefoon in gedachten hebt (zoals ik op dit moment), daar is echter nu nog niets over te zeggen ondanks de belofte van Microsoft om de fragmentatie tot een minimum te beperken.

De meeste interessante aankondiging die Nokia deed was die van de Nokia 808 PureView. Deze telefoon is de opvolger van mijn Nokia N8 en dat betekent dus dat de focus op de camera ligt. Dit keer kiest Nokia voor een verbluffend aantal van 41 megapixels. An sich is dit een belachelijk aantal natuurlijk en zeggen megapixels niets over de kwaliteit van een foto aangezien de kwaliteit en specificaties van de lens bijvoorbeeld veel belangrijker zijn.

Exacte details over de techniek laat ik overigens achterwege nu, hoe het werkt is veel minder belangrijk dan het feit DAT het werkt. Het enige dat misschien wat jammer is, is het feit dat een 808 zal draaien op Nokia Belle, Symbian dus. Tevens lijkt het er op dat het toestel niet in Nederland verkocht gaat worden daar Nokia Nederland zich richt op Windows Phone. Hierdoor is het hardwarematig een simpel toestel en is de schermresolutie niet meer van deze tijd. Desalniettemin is het een telefoon die ik serieus overweeg. Symbian is een zeer compleet OS dat onwijs veel vrijheid biedt en heerlijk vertrouwd blijft.

Websites als Tweakers en Nu.nl hebben al over de 808 geschreven en zijn ook onder de indruk. Of ikzelf voor de 808 ga weet ik nog niet. Belle is een prima OS voor wat ik wil en de camera is awesome. Windows Phone heeft echter als pluspunt de Xbox- en Windows 8-integratie. Gelukkig hoef ik pas in september te kiezen!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.