Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Gaap of War

Posted by Roy On April - 22 - 2012

Op 19 april werd God of War Ascension aangekondigd. Dit is de zesde God of War-game die je kunt gaan spelen op je PlayStation 3 en Sony gooit daar wat mij betreft hun eigen ruiten mee in. Goddelijk was de serie namelijk al lang niet meer…

In 2004 werd God of War aangekondigd voor PlayStation 2 en mijn eerste gedachte na het zien van de trailer toen was: pff, kansloze, overdreven gewelddadige Sands of Time-kloon. Toen ik de game in 2005 echter ging spelen veranderde mijn mening naar: ZOMGWTF hoe tof is dit?!. Ik was direct fan van Kratos en de Griekse mythologie waarop de game gebaseerd is.

Het tweede deel ging er nog eens dik overheen en was in alles beter, grootser en epischer. Het was een waardig afscheid van de PlayStation 2 en één van de beste games van de vorige generatie. Het afsluitende filmpje toonde toen een Kratos die Olympus beklom terwijl hij bijgestaan werd door een leger van Titanen. Mijn hoofd knalde bijna uit elkaar van zo veel awesomeness.

Voordat we het afsluitende deel van de trilogie konden gaan spelen, maakten we met Chains of Olympus op PSP nog een klein uitstapje naar de gebeurtenissen die zich voor het eerste deel afspeelden. Prima, toffe game, maar veel te kort eigenlijk. Nee, de honger naar het derde deel was bij lange na niet gestild.

We moesten tot 2010 wachten tot God of War III zou verschijnen en kregen eerst nog de mogelijkheid om I en II in HD te spelen. Deze HD-upgrade was het begin van de tsunami aan HD Classics die nu op PS3 verschijnen en dat neem ik Sony nog steeds kwalijk. Dit is overigens een heel andere discussie, dus laat dat maar even zitten. Beide games heb ik overigens zelf ook gewoon nog een keer gespeeld en ik keek daardoor nóg meer uit naar III. Oh my, wat zou die game episch worden.

Toen het eenmaal zover was, en ik het beste eerste uur in gaming ooit zou gaan beleven, voelde ik echter niet zo’n klik als met de eerdere delen. De hele game gaf me een beetje een ‘been there, done that’-gevoel, niet in de minste plaats omdat Kratos nu ook maar alle Titanen ging afmaken. Dat was eigenlijk een beetje te veel van het goede. Het wazige einde van de game deed de serie ook totaal geen eer aan en het liefst vergeet ik dat deel dus. Grootste teleurstelling op de PlayStation 3 tot nu toe als je het mij vraagt.

De franchise kende een laatste stuiptrekking met Ghost of Sparta waarin we de broer van Kratos eindelijk leren kennen. Dit deel was verhaaltechnisch best sterk, maar kende nul toevoegingen op het gebied van gameplay en ervaring. Nee, de serie was klaar. Het is mooi geweest. Tot nu.

God of War Ascension is inmiddels officieel aangekondigd en is weer een deel dat zich ergens tussen of voor de andere delen afspeelt. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Sony Kratos toch maar weer van stal haalt om goedkoop te scoren, ondanks dat ze de trilogie afgerond hadden. Microsoft deed dat met Halo 4 overigens ook al. De game zal vast wel weer goed scoren en veel verkopen, maar voor mij hoeft het niet meer. Ik hou met wel bezig met originele titels als Kingdoms of Amalur of Dragon’s Dogma. Die verdienen het wat mij betreft veel meer!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.