Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nokia Lumia 900

Posted by Roy On August - 6 - 2012

Eind vorig jaar mocht FOK! de Nokia Lumia 800 bespreken en nu, zo’n acht maanden later, bespreken we de grote broer van deze Windows Phone: de Nokia Lumia 900. Qua uiterlijk lijken ze als twee druppels water op elkaar maar hoe zit dat met het gebruik en de inhoud van beide telefoons?

Het eerste dat opvalt als je een Lumia 900 uitpakt is dat deze qua uiterlijk inderdaad bijzonder veel op een Lumia 800 lijkt. De term ‘grote broer van’ gaat in deze dus zeker op. Gelukkig zijn er ook zeker veel zaken veranderd, waarvan de grootte het meest opvalt. Waar een 800 een scherm heeft van 3,7″, heeft een 900 een scherm van 4,3″. Dit resulteert in een telefoon die een flink stuk groter en zwaarder is, naar mijn mening iets té groot zelfs. Het formaat is echter een persoonlijke voorkeur en gezien de populariteit van de Galaxy Note is het geen plus- of minpunt. Het scherm zelf is bizar mooi en scherp en de kleuren knallen er echt uit. De zwarte achtergrond is echt diep zwart en het is een genot om games te spelen op een Lumia 900. Hierover later meer trouwens.

Frustratie
Nadat ik alles netjes had uitgepakt en een eigen simkaartje had geregeld ging ik op zoek naar de gleuf, welke bovenop bleek te zitten. Het openen van het klepje is de meest irritante handeling ooit bij een mobiele telefoon. Op papier lijkt het makkelijk: je steekt het meegeleverde pinnetje in het gaatje en het klepje gaat open, waarna je deze eruit kan trekken. In werkelijkheid prik je, duw je, trek je en zit het klepje nog steeds vast. Heel veel kracht wil je ook niet zetten omdat je constant het gevoel hebt dat het klepje gaat breken. Totaal Nokia-onwaardig als je het mij vraagt. Uiteindelijk is het me gelukt, maar het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost. De Lumia 800 doet dit een miljoen keer beter en hopelijk is dit de eerste en direct laatste keer dat men op deze wijze een simklepje maakt.

Buiten die initiële frustratie werkt het geheel als een zonnetje. Het instellen van je telefoon, het koppelen van je Live-account en de gehele manier waarop het menu werkt is een genot. Hardwarematig draait de Lumia 900 op een single core 1,4 GHz processor maar het is zo soepel dat je je afvraagt waarom Android tegenwoordig al op quad core moet draaien om een soepele ervaring aan te bieden. Ook is de bouwkwaliteit van de rest van de telefoon uitermate stevig zoals je van Nokia mag verwachten. Nooit heb je het gevoel dat je telefoon aanvoelt als een stuk goedkoop plastic en de knoppen reageren bovendien direct. De aanwezigheid van een dedicated fotoknop is ook iets wat elke telefoon zou moeten hebben.

Zoals eerder al vermeld is lijken de 800 en 900 heel erg op elkaar. Toch zijn er ook wel wat meer verschillen dan de grootte. Zo heeft een Lumia 900 een gyroscope wat de besturing in games wat beter maakt en is de batterij zo’n 25% krachtiger. Vooral dat laatste merk je direct nu je zonder problemen een dag met je batterij doet. Een beetje bellen, wat Whatsappen, FOK! lezen en een paar potjes geoDefense en je redt het nog steeds totdat je weer gaat slapen.

Muziek, video, navigatie en andere apps
Er zijn verschillende opties, zoals streaming video via bijvoorbeeld YouTube, video huren/kopen via Zune en zelf overzetten van video. Dankzij het fantastische scherm zien alle video’s er geweldig uit en kun je van je treinreis een plezante ervaring maken. Wat wel jammer is, is dat niet alle videoformaten ondersteund worden. Game of Thrones in HD downloaden in .mkv en vervolgens op je telefoon kijken zit er niet in.

Al je muziek is wel te synchroniseren naar je telefoon en je kunt online gegevens laten checken om te zien of bestandsnamen en coverart nog kloppen. Bovendien heb je Nokia Music (exclusief voor Lumia) waarmee je ontzettend veel radiostations hebt die je kunt beluisteren zonder reclame. Van rock tot trance en van de jaren 80 tot Nederhop, vrijwel alle populaire muziek is terug te vinden. Als je wilt kun je de radiostations ook offline beschikbaar maken, net zoals dit met Spotify kan.

Een ander pluspunt dat Lumia-telefoons hebben is de navigatiesoftware van Nokia. Nokia Maps/Drive zijn erg goed en makkelijk in gebruik. Belangrijke verbetering ten opzichte van de 800-review in december 2011 is dat de kaarten nu ook offline beschikbaar zijn. Bovendien is Nokia hard bezig om zelf nieuwe apps te maken voor Windows Phone die in bèta-vorm beschikbaar zijn via Nokia Beta Labs.

De apps van derden zijn er tegenwoordig ook in overvloed. De totale Marketplace heeft meer dan 100.000 apps beschikbaar en vrijwel alles wat je echt ‘nodig’ hebt kun je vinden. Toch blijven iOS en Android hier Windows Phone wel voor, wat vooral komt door het veel grotere marktaandeel. Het lijkt erop dat apps eerst voor iOS en Android ontwikkeld worden en daarna pas wordt gekeken of de app misschien ook naar Windows Phone moet.

Games
In het begin gaf ik al aan dat het scherm erg mooi is en zeer geschikt is om mee te gamen. Het is groter dan bijvoorbeeld dat van een gewone 3DS en de kleuren spatten van je scherm. GeoDefense ziet er flitsend uit, maar ook Dragon’s Blade, Mirror’s Edge en Gun Bros. schitteren op een Lumia 900.

Er komen ook steeds meer nieuwe games bij voor Xbox Live. Zo is er een wekelijkse update met minstens één nieuwe game en een aanbieding. Windows Phone krijgt van Microsoft tegenwoordig vrijwel dezelfde aandacht als hun Xbox 36-console die ook wekelijks een nieuwe game toegevoegd krijgt.

Wat missen we?
Toch is het nog niet helemaal 100% zoals het zou kunnen zijn. Windows Phone, en dus deze Lumia 900, mist nog wel wat features. Iets simpels als de mogelijkheid om je interne geheugen uit te breiden met een microSD-kaartje is er niet. Ook kun je geen USB-apparatuur aansluiten middels USB-on-the-go, zoals bijvoorbeeld Symbian wel heeft. Mijn huidige N8 is wat dat betreft een veel luxere telefoon die naast een uitstekende camera ook een HDMI-out heeft. Hopelijk komen al die features eind dit jaar in Windows Phone 8 en kan Nokia er met een volgende Lumia-telefoon ook PureView in stoppen.

Een Lumia 900 is niet te upgraden naar Windows Phone 8. In plaats daarvan krijg je nog een update naar 7.8 waarin een aantal zaken uit WP8 gestopt worden. Dat er geen volwaardige WP8 ondersteuning komt heeft te maken met de eisen voor de hardware, en ondanks dat het zonde lijkt hoeft het weinig uit te maken. De Android-gebruikers hebben hetzelfde ‘probleem’ en daar zit 75% nog op een oude versie.

Ook zou een goede videospeler die ALLE formaten ondersteunt erg fijn zijn. Dit kan desnoods via een third party app als VLC die al jaren trouwe dienst doet op de volwaardige Windows.

Conclusie
De Nokia Lumia 900 is absoluut de beste Windows Phone-smartphone die je kunt krijgen op dit moment. Het OS draait als een zonnetje en alle basisfeatures zijn aanwezig met als uitblinkers de navigatiesoftware en de support voor games via Xbox Live. Toch knaagt het aan je als je weet dat in oktober of november de eerste Windows Phone 8-toestellen gaan verschijnen en je niet kunt updaten en dus achterloopt. Natuurlijk krijg je versie 7.8 met in ieder geval de vernieuwde layout, maar de echte gadgetfreaks accepteren dat natuurlijk niet. Als je NU een nieuw toestel nodig hebt kun je geen miskoop doen, maar als je abonnement nog een paar maanden doorloopt zou ik nog even wachten. Dat doe ik namelijk zelf ook.

Deze review verscheen eerder op FOK!games.
-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.