Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Professor Layton en het Masker der Wonderen

Posted by Roy On November - 9 - 2012

In Nederland lopen we flink achter op Japan als het aankomt op Professor Layton-games. De Japanners konden tijdens de release van Nintendo 3DS in februari 2011 al deze nieuwe Layton spelen terwijl wij nu pas aan de beurt zijn. Anderhalf jaar is natuurlijk veel te lang, maar de game is het wachten gelukkig meer dan waard!

De gemaskerde schurk
Het verhaal in Professor Layton en het Masker der Wonderen draait om een miraculeus masker, of beter gezegd, een schurk die een miraculeus masker draagt. Het boefje slaagt er dankzij dat masker in om tientallen mensen in standbeelden te veranderen en vervolgens weg te vliegen. Aan Hershel en Luke de taak om dit vreemde voorval tot op de bodem uit te zoeken.

Net als in de voorgaande games los je het grote raadsel op door met de inwoners te praten en tussendoor allerlei willekeurige puzzels op te lossen. Deze puzzels zijn na vijf delen gelukkig nog steeds niet saai of herhalend, op de één of andere manier weet Level-5 steeds weer nieuwe uitdagingen te creëren die blijven boeien.

De basis van Layton is dus weer hetzelfde als voorheen, maar toch zijn er wat zaken veranderd. De meest opvallende is natuurlijk de grafische update. Het Masker der Wonderen kent 3D-graphics wat voor een kleine uiterlijke verandering voor de personages heeft gezorgd. Dit is even wennen maar voegt wel een extra dimensie toe, zeker als je de bekende vinger van Layton over het scherm ziet vliegen bij het oplossen van een puzzel.

De grootste verandering is echter de manier waarop je het scherm onderzoekt. Voorheen klikte je willekeurig op elk venster op zoek naar hintmuntjes of kon je de route bepalen door op de weg te klikken. Nu is er een zoomfunctie waarmee je alles nauwkeuriger kunt bekijken en verplaats je jezelf via een minimap. Hierdoor loopt het geheel wat soepeler en minder willekeurig als je het mij vraagt.

Beste ooit, maar niet perfect
Vorig jaar zei ik over De Melodie van het Spook dat dit de beste Layton tot dan toe was, en dit jaar herhaal ik het voor Het Masker der Wonderen. Voor Level-5 is dat natuurlijk een ontzettend groot compliment en het zorgt ervoor dat ik het volgende deel ook weer zonder nadenken in mijn collectie wil hebben. Er blijft echter wel één minpunt waar ik me aan blijf storen: de stem van Luke. Dit keer heb ik de game in het Nederlands gespeeld en die is volledig gelokaliseerd voor Nederland. Zowel de geschreven als de gesproken teksten zijn dus in het Nederlands, ook als je jouw 3DS op Engels hebt ingesteld, en de stemactrice voor Luke overdrijft een beetje met een te hoge stem. Erg jammer! Toch moet dit je er niet van weerhouden om de game met geluid te spelen, de muziek is namelijk weer formidabel goed. Weinig games zijn zo sfeervol en hebben zo’n goede soundtrack.

Robots en konijnen
Naast het verhaal en de bijbehorende puzzels zitten in de koffer van Professor Layton ook altijd een drietal minigames. Dit keer zijn dat Robot, Winkel en Konijnenshow. In Robot moet je een robot door een soort doolhof sturen waarbij je rekening moet houden met het feit dat de robot steeds vier stappen zet. Winkel daagt je uit om klanten zo veel mogelijk te verkopen door de artikelen waarvoor ze komen naast andere interessante artikelen te leggen. Tot slot is er Konijnenshow waarin je een konijn uit een circus krijgt om op te voeden tot heus circuskonijn.

Gaandeweg in de game krijg je voor elke minigame weer nieuwe levels of uitdagingen en als je ze allemaal voltooid hebt krijg je nog meer extra’s. Samen met de hoofdgame en de gewone extra puzzels zorgt dat voor een game die tjokvol gameplay zit, goed voor weken speelplezier!

Conclusie
Het Masker der Wonderen is weer een echte Professor Layton en daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Level-5 levert ook met dit vijfde deel een game af die zowel kwalitatief als kwantitatief ijzersterk is. Natuurlijk is het 3D-effect en nieuwe uiterlijk van de personages even wennen, maar dat stelt niets voor. Het verhaal alleen duurt al snel twintig uur voordat je het uitgespeeld hebt en dan heb je nog de minigames uit je koffer en de extra puzzels die je kunt gaan spelen. Professor Layton is direct een must have voor iederen Nintendo 3DS-bezitter! [9]

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.