Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

New Super Mario Bros. U

Posted by Roy On January - 14 - 2013

Het is lang geleden dat een Nintendo-console lanceerde met een Mario-game dus er wordt kritisch naar New Super Mario Bros. U gekeken. Niet in de laatste plaats omdat dit alweer het vierde New Mario-deel is en er behoorlijk wat kritiek op de serie is vanwege het gebrek aan originaliteit en het gemakkelijke karakter van de serie.

We kunnen beginnen met een heel epistel over Mario, platforming, Nintendo en alles wat erbij hoort, maar een 2D Mario-platformgame behoeft eigenlijk geen introductie. Iedereen heeft er wel eentje gespeeld in de ruim 25 jaar dat de serie bestaat en nog steeds is het een van de meest populaire franchises van het moment met miljoenen verkochte exemplaren.

De komst van New Mario U is overigens niet zomaar een nieuw deel, maar het is een belangrijke. Mario is voor het eerst in HD te zien op een Nintendo-console én het moet de lancering van Wii U dragen door de features van de gamepad te showen zonder gamers te forceren. Een zware druk op de schouders van de bolle Italiaan, maar eentje die hij gemakkelijk aan kan.

De opzet is hetzelfde als we gewend zijn uit de eerdere New Super Mario Bros.-games, wat betekent dat je op een worldmap rondloopt en per wereld verschillende levels speelt die afgesloten worden door een kasteel met eindbaas. Ook dit keer zijn het weer de verschillende kinderen van Bowser die je het leven proberen zuur te maken. Elk level heeft drie sterrenmunten die je kunt verzamelen en door de game heen zijn er verschillende geheime uitgangen.

Naast de opzet is ook het uiterlijk exact zoals we kunnen verwachten in de New Mario-reeks en zo op het eerste oog zou je het een beetje beu kunnen worden. Dit gevoel verdwijnt echter snel als je eenmaal gaat spelen want ook nu weer is het gewoon leuk. Mario-games draaien eigenlijk altijd wel gewoon om de basisgevoelens van gameplay en de games zijn er puur voor ieders plezier. In het kort komt het erop neer dat iedereen de game kan spelen en er zijn of haar eigen moeilijkheidsgraad in kan vinden zonder dat je dit vooraf instelt. De casual gamer speelt de levels door terwijl de hardcore gamer op zoek gaat naar alle sterrenmunten en geheime uitgangen op een zo mooi mogelijke manier zonder af te gaan. Wat dat betreft is de game ook weer perfect eigenlijk, de gameplay klopt ook helemaal en nergens kom je iets tegen dat onmogelijk lijkt.

Eekhoorntjes
Om je op weg te helpen krijg je weer verschillende items tot je beschikking, zoals de paddenstoel om groter te worden en de vuurbloem om vuurballen te schieten. Nieuw is het eekhoornpak dat een beetje lijkt op een kruising tussen de cape uit World en de wasbeer uit 3. Je kunt ermee zweven en tijdens een vlucht omhoog schieten om hoger gelegen items of platformen te bereiken. De besturing is eventjes wennen in het begin, meer dan bijvoorbeeld in New Mario Wii het geval was met het propellor-item die de hele game een stuk makkelijker maakte.

Naast het nieuwe item is het gebruik van Miiverse in combinatie met Mario U een belangrijke nieuwe toevoeging aan de wereld van Mario. Je kunt nu berichten plaatsen op de worldmap van de game om zo bij andere spelers hints of tips achter te laten. De berichten van je vrienden worden getoond in de vorm van een ballon en je bepaalt zelf of je ze leest of niet.

Mocht een bericht een spoiler zijn dan kunnen de schrijvers dit zelf aangeven en dan krijg je vooraf een melding of je het bericht zeker weten wel wilt lezen. Natuurlijk is dit systeem niet waterdicht, maar in mijn vriendenlijst heb ik (nog) geen grapjassen gezien die spoilers of andere onzin plaatsen.

Een ander belangrijk onderdeel van New Mario U is de co-op multiplayer. Net als in de Wii-versie kun je met meerdere spelers tegelijkertijd door de levels lopen om zo samen de munten te halen. Goede samenwerking en overleg is hierbij best belangrijk omdat je anders tegen elkaar blijft botsen en zo chaos creëert die uitmondt in stress.

Er is meer!
Naast de gewone levels in co-op doorlopen zijn er drie modi om te spelen: muntenjacht (verzamel zoveel mogelijk muntjes), missies (behaal een voorafgesteld doel) en recordrace (race zo snel mogelijk door de levels). Deze afwisseling is leuk om een keer te bekijken, maar uiteindelijk zijn de gewone levels en het zoeken naar de sterrenmunten gewoon waar de kracht van de game ligt.

Persoonlijk vind ik de hele multiplayer trouwens niet geslaagd, ik kan simpelweg niet samenwerken in platformgames. Dat ligt aan mij, want om me heen zie ik iedereen genieten van de game voor meerdere spelers. Voor gamers als ik is er nu wel een oplossing in de vorm van de gamepad die gebruikt kan worden om andere spelers te helpen of te dwarsbomen. Je bent dan meer gamemaster dan gamer.

Conclusie
De New Mario-serie heeft op het gebied van design zijn beste tijd wel gehad, het wordt misschien zelfs wat saai. Desalniettemin is het een ijzersterke game puur vanwege de gameplay en de levelopbouw. Het gevoel dat je krijgt als je door de levels rent en springt met alle sterrenmunten op zak is heerlijk en mocht je afgaan dan weet je dat het je eigen schuld is. De game nadert perfectie en is een ab-so-lu-te must-have voor iedereen met een Wii U. Mocht je die nog niet hebben is New Super Mario Bros. U een reden om er eentje te halen.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.