Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Picross e2

Posted by Roy On February - 2 - 2013

Sinds Nintendo DS ben ik best wel weer flink aan het puzzelen op mijn handhelds. Waar het voorheen bleef bij Tetris kwam Nintendo DS met titels als Pic Pic, Polarium, Slitherlink en natuurlijk Picross. Die laatste is de eerste die de overstap naar 3DS maakte afgelopen zomer met de eShop-titel Picross e. Nu is het tijd voor het ‘vervolg’: e2.

Voor iedereen die nog niet bekend is met Picross even een korte uitleg over de gameplay. Je hebt een veld met allemaal kleine vakjes. Aan de zijkanten staan getallen die aangeven hoeveel vakjes er in die rij of kolom gekleurd moeten worden. Staat er een zeven, dan betekent dit dat er zeven vakjes gekleurd moeten worden en dat deze vakjes allemaal aan elkaar zitten. Staan er twee zevens dan betekent dit dat er in totaal veertien vakjes gekleurd moeten worden, maar dan met minstens één vakje wit ertussen. Uiteindelijk vormen alle gekleurde vakjes samen een tekening of afbeelding.

Bovenstaande uitleg klinkt misschien niet heel spannend, maar dat is eigenlijk nooit als je puzzelgames gaat uitleggen. Toch zijn er al meerdere versies van Picross verschenen en zijn ze allemaal erg verslavend. Zo ook e2. Het leuke dit keer is dat men een nieuwe vorm heeft bedacht voor het oplossen van de puzzels: Micross.

In Micross los je grote puzzels van bijvoorbeeld 80 x 80 op, maar niet in één keer. Dat zou simpelweg niet op de kleine schermen van je 3DS passen. Je moet eerst een puzzeltje van 8 x 8 oplossen die de globale layout van het grotere geheel weergeeft. Vervolgens is elk van de vakjes weer een eigen puzzel van 10 x 10.

Het idee wordt weergegeven in de rechter screenshot hierboven. Er zit overigens geen hogere moeilijkheid aan deze Micross-puzzels, ze zijn enkel in het leven geroepen om ‘mooiere’ tekeningen te maken. De moeilijkheid van Picross blijft zitten in de puzzels waarbij je geen foutmelding krijgt als je een verkeerd vakje hebt aangevinkt. Die zijn alleen voor de echte pro’s.

Conclusie
De toevoeging van Micross is erg leuk en het feit dat er nu puzzels zonder straf zijn daagt je flink uit, maar overall heb ik minder gevoel bij e2 dan ik bij e had. Mogelijk is het verzadiging en heb ik in te korte tijd gewoonweg te veel Picross gespeeld. Desalniettemin blijft Picross an sich een ijzersterk concept en kun je voor vijf euro geen miskoop doen met e2. Zit je echter nog volop in e, of heb je die recent pas uitgespeeld, wacht dan nog even met de aanschaf van e2.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.