Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Ratchet & Clank – QForce

Posted by Roy On August - 13 - 2014

Nadat ik Wind Waker had uitgespeeld wilde ik de rpg zomer weer oppakken en ondanks meerdere verzoeken om Persona 4 verder te spelen voelde ik me enorm mans en pakte ik Dark Souls uit. Dat was geen succes. Eén eindbaas is me nog gelukt, maar bij de tweede (Taurus Demon) was ik er al weer klaar mee. Respawns, enorme afstanden backtracken en dodelijke vijanden zijn niet aan mij besteed.

Om bij te komen van de spanking van Dark Souls leek het me een goed idee om een luchtige game te spelen: Ratchet & Clank – QForce. Deze game duurt volgens How Long to Beat ook niet erg lang, dus prima om even weer wat zelfvertrouwen bij te tanken.

Q-Force is, in tegenstelling tot eerdere Ratchet & Clank-games, geen volwaardige shooter-platformer. Het combineert platforming, schieten en tower defense tot één geheel. Je begint op je basis en die moet je opnieuw opstarten om de volledige verdediging weer werkend te krijgen. Om de basis opnieuw op te starten moet je in het level waar je zit een aantal sleutelstations vrijspelen. De zoektocht naar die sleutelstations leunt op de traditionele Ratchet & Clank-gameplay. Je sprint over wat platformen en schiet wat vijanden neer.

Onderweg verzamel je bouten en moeren, de valuta in de game, waarmee je verdediging voor je basis kunt kopen. Mijnen, kanonnen en versterkte muren in verschillende opties behoren allemaal tot je mogelijkheden. Hoe verder in de game je komt hoe sterker de verdediging, maar ook hoe sterker de vijanden. Hierdoor blijft er altijd een mooie balans tussen beide. Het grote voordeel van een tower defense-game waarbij je zelf kunt meeverdedigen is dat je ondersteuning kunt bieden aan dat gedeelte dat het zwaarst aangevallen wordt. Is de linkerkant van je basis veilig, maar komen de meeste vijanden van rechts, dan help je daar zelf een handje mee met een van de vele wapens die je hebt.

Ratchet heeft ook in dit deel namelijk weer een flink arsenaal aan wapens en het is een beetje een ‘best of’ geworden uit eerdere games. Zo maken de Buzz Blades weer hun opwachting en is het coolste wapen aller tijden, Mr. Zurkon, weer van de partij. Alle wapens levelen mee naar gelang je ze meer gebruikt en zo is je favoriete wapen ook extra sterk in de latere levels waar dat echt nodig is.

In totaal zijn er vijf werelden (eentje dubbel maar dan in de sneeuw) waar je de basis moet verdedigen en hierna volgt het eindbaasgevecht. Dit gevecht is zonder tower defense en dus klassiek Ratchet & Clank. In zijn totaliteit is de game wat aan de makkelijke kant, en ook niet erg lang, maar ik heb me er zeker twee dagen mee vermaakt. Voor een tientje, zo duur is de game bij de meeste winkels tegenwoordig, koop je dus een ietwat korte, maar erg leuke game.

Mr. Zurkon doesn’t need bolts, his currency is pain.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.