Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

The History of Nintendo Volume 2

Posted by Roy On August - 17 - 2014

Na The History of Nintendo Volume 1 komt uiteraard The History of Nintendo Volume 2. Waar het eerste deel ingaat op het ontstaan van Nintendo tot het moment dat ze videogames gingen ontwikkelen gaat dit tweede deel in op de Game & Watch-zakcomputers. De Game & Watch-serie van Nintendo is een reeks zakcomputers waarop je één game kon spelen. Van het simpele Ball tot een variant van Donkey Kong, er zijn behoorlijk wat games in verschillende versies verschenen.

Het begon allemaal toen Gunpei Yokoi, tot dan toe bedenker van een aantal Nintendo speelgoedstukken, in de trein iemand zak spelen met een calculator. Dit bracht hem op het idee om videogames in dat formaat uit te brengen en samen met Sharp ontwikkelde Nintendo de Game & Watch. De eerste game was Ball, waarbij je moest jongleren met twee of drie ballen.

De eerste exemplaren uit de serie waren erg simpel en kenden slechts twee speelknoppen (naast een aantal andere knoppen voor het menu en het instellen van de klok en de wekker). Later ontwikkelde Yokoi de d-pad en kwamen er Game & Watch-units met twee schermen, vergelijkbaar met de huidige Nintendo (3)DS.

Tot zover de korte introductie over Game & Watch, in het boek staat natuurlijk nog veel meer over de ontwikkeling, verschillende typen en de games. Het grote verschil met het eerste deel van The History of Nintendo is het feit dat Volume 2 meer een catalogus is dan een boek. De eerste twee hoofdstukken vertellen over Gunpei Yokoi en de ontwikkeling van de machines, maar vervolgens wordt simpelweg elk model besproken.

De eerste twee hoofdstukken zijn erg interessant om te lezen, maar het catalogus-gedeelte veel minder. Het is leuk om de versies te zoeken die je zelf hebt, of te zoeken naar de zeldzame exemplaren, maar daar blijft het een beetje bij. Een aantal games, zoals bijvoorbeeld Donkey Kong, is meerdere keren uitgebracht en je leest dus voor je gevoel veel dezelfde tekst.

De opzet maakt dit deel wat minder leesbaar, je bent er ook sneller doorheen als je niet elke tekst over elke variant leest, maar overall gezien blijft het een boek dat je eens ingezien moet hebben. De eerste twee hoofdstukken smaken naar meer en het is verbazingwekkend om te lezen dat sommige exemplaren uit de Game & Watch-serie honderden euro’s doen op Ebay.

Hopelijk krijgen we ooit nog een Volume 3, want de geschiedenis van Nintendo blijft de moeite om te lezen en het is prachtig om die oude games weer te zien. Ook hoop ik dat we het boek over Yokoi zelf ooit eens in het Engels mogen lezen. Mijn vertrouwen in Pix ‘n Love is wat gedeukt, maar geduld is een schone zaak.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.