Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Valiant Hearts: The Great War

Posted by Roy On December - 28 - 2014

In Nederland is men over het algemeen niet zo bekend met de Eerste Wereldoorlog. We waren neutraal en bleven aan de zijkant toekijken hoe heel Europa elkaar in loopgraven afslachtte. Ook ikzelf weet er vrij weinig van, en ken het alleen van ‘het was een vreselijke oorlog omdat er zoveel soldaten stierven in loopgraven’. Omdat we er weinig over leren op school, en omdat er nauwelijks films of series over gemaakt worden (als ze er zijn, en de moeite waard zijn, laat het me weten) bleef het daar bij. Tot nu.

Valiant Hearts: The Great War laat je door middel van een videogame heel goed de gruwelijkheden van deze oorlog kennen. Hoofdrolspeler in de game is een EHBO-hond die bijgestaan wordt door verschillende speelbare personages die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het verhaal begint met een gelukkig gezin dat uit elkaar gehaald wordt omdat de man moet meevechten in de oorlog. Van daaruit ga je langs verschillende bekende locaties die een grote rol hebben gespeeld in de oorlog zoals Fort Douaumont, Saint Mihiel en Neuville-Saint-Vaast.

Gedurende de game wordt er door middel van cutscenes, dagboekverhalen en brieven verteld over de locaties en de personages. Maar ook verschillende voorwerpen die je kunt vinden vertellen over de oorlog. Elk van de 100 collectibles geeft een kijkje in die oorlog die 100 jaar geleden plaatsvond in Europa. Dit alles gebeurt overigens in een game die ook zeker de moeite waard is om te spelen. De gameplay is uitdagend en heeft wat weg van point-and-click adventures. Bovendien zien de graphics er goed uit (lang leve de UbiArt-engine) en de soundtrack is fenomenaal goed. Het enige minpuntje dat ik zou kunnen noemen is dat je soms wat doelloos heen-en-weer loopt om puzzels op te lossen, maar dat is inherent aan de point-and-click-basisgameplay.

Men is vaak skeptisch over videogames en het nut, maar Valiant Hearts leert ons dat het ook anders kan. Het is een enerverende game met een prachtige soundtrack die je op een simpele manier laat zien hoe gruwelijk de Eerste Wereldoorlog was. Het verhaal zelf, aangevuld met de informatie die je over de voorwerpen krijgt, vormt een goed begin om de oorlog te ontdekken. Het zet sowieso aan tot denken, en wekt een honger naar meer informatie op. Iets dat weinig gebruikelijk is en ik eigenlijk wel vaker zou willen zien!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.