Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Shovel Knight

Posted by Roy On January - 24 - 2015

Ik ben niet zo’n fan van Kickstarter-projecten. Op de een of andere manier krijg ik het gevoel dat er meer beloofd wordt dan er geleverd wordt, als er al (op tijd) geleverd wordt. Ouya was één grote teleurstelling, Broken Age werd in tweeën gedeeld en die Mega Man-kloon Mighty No. 9 wordt met de dag lelijker. Toch is er zo af en toe een project dat genoeg opbrengt, uitkomt en een fantastische game blijkt te zijn. Shovel Knight is zo’n game.

De makers bij Yacht Club wilden een old skool 2D actie-platformer maken in de stijl van bijvoorbeeld Castlevania, Ghouls & Ghosts en, jawel, Mega Man. Veel weet ik overigens niet te schrijven over de game, de trailer zegt meer dan 1000 woorden in dit geval, dus bekijk ‘m alvast. Spreekt de stijl en de gedachte van een terugkeer naar 8-bit je aan, dan is het een must. Hou je er niet van, dan hoef je het ook absoluut niet te proberen.

De game is overigens vrij pittig. Ik ben 153 keer gestorven in de game, heb er 6 uur en 18 minuten over gedaan en heb bijna een ton verdiend aan goudstukken (waarvan ik ook weer een derde heb verloren aan al die keren dat ik doodging). Na het uitspelen kun je kiezen voor New Game +, er zijn optionele levels en genoeg collectibles om te vinden. Je kunt de totale speelduur daarmee gemakkelijk naar 15 uur tillen als je zou willen.

De moeilijkheid van Shovel Knight wordt overigens niet veroorzaakt door plotseling opduikende vijanden, of onmogelijke hindernissen. Je wordt tijdig op subtiele manieren geïnformeerd over de komende gevaren en als je sterft is het écht je eigen schuld. Menig keer heb ik me hardop gevraagd waarom ik in HEMELSNAAM DAAR NAAR BENEDEN BEN GESPRONGEN?! Het einde is echter ontzettend bevredigend omdat je jezelf hebt kunnen laten zien dat je nog steeds een echte gamer bent, ondanks je voorliefde voor easy mode en Nintendo-games.

Shovel Knight brengt de beste gamer in je naar boven. Het is Old Skool liefde, en die vergaat nooit.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.