Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Wolfenstein: The New Order

Posted by Roy On February - 9 - 2015

Wolfenstein is één van de grondleggers van de first person shooter en voor velen de kennismaking met het genre. Spelend als B.J. Blazkowicz schieten we ons door Castle Wolfenstein om uiteindelijk gatenkaas van Hitler te maken. Na een aantal sequels die nooit écht klassiekers werden was het even stil rondom deze franchise, tot vorig jaar. Wolfenstein: The New Order verscheen.

In The New Order kruip je weer in de huid van Blazkowicz, maar tijdens een aanval op het onderkomen van generaal Deathshead (die zelf liever Totenkopf genoemd wil worden) krijgt Blazkowicz wat granaatscherven in zijn hoofd. Veertien jaar lang zit hij doodstil, verlamd in een ziekenhuis waar hij verzorgd wordt door Anya en haar familie. De nazi’s sluiten echter de verzorgingshuis en op dat moment krijg je weer de controle over Blazkowicz en begint de game echt. Op weg naar Berlijn, de maan en uiteindelijk het fort van Deathshead.

Wolfenstein is een pure first person shooter. Er zijn geen puzzels, er is geen multiplayer en er zijn geen rpg-elementen. Je loopt door de levels, schiet nazi’s neer en krijgt steeds betere geweren. Het tempo van de game is nagenoeg perfect, de game ziet er tof uit, het verhaal is boeiend en de gameplay is heerlijk. Normaal hou ik niet zo van first person shooters, maar deze game klikte meteen. Het is absoluut een van de toppers van 2014 en als ik de game eerder had gespeeld was hij zeker in de top 10 voor dat jaar genomineerd geweest.

De setting, Berlijn in de jaren 60, in een wereld waarin de nazi’s dus gewonnen hebben, is uitermate sterk. Door de onderzoeken en technologie van Deathshead loopt Duitsland jaren voor op hun vijanden en zijn zij degene die de kernbom hebben gegooid waardoor Amerika zich overgaf. Interessante materie natuurlijk, en het laat een wereld zien die gruwelijk is, maar technologisch verder was dan de jaren 60 zoals wij die echt hebben gekend. Vooral op het gebied van de ruimtevaart.

In een tijdperk waarin alle shooters zich in de nabije toekomst afspelen is Wolfenstein een zeer welkome frisse wind. Het biedt een ijzersterke basis met een zowel zeer interessante als gruwelijke setting. Absoluut de moeite waard.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.