Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Sleeping Dogs: Definitive Edition

Posted by Roy On March - 21 - 2015

Grand Theft Auto is één van de grootste franchises in de videogames-industrie. Terecht ook, want er is voor ieder soort gamer genoeg te doen. Je kunt rondrijden in talloze voertuigen, je kunt verstoppertje spelen met de politie, vliegen in helikopters en uiteraard heb je de talloze verhaalmissies en sidequests. Er is wat sprake van overdreven geweld, maar de game heeft niet voor niets een 16+ of 18+ keuring gekregen.

Doordat de game zo succesvol is zijn er natuurlijk talloze developers die een gelijk soort game uitbrengen. Eén van die klonen is Sleeping Dogs, dat je zou kunnen zien als GTA in Hong Kong. Hong Kong is een toffe setting, er is veel kleur ondanks dat de stad zelf wat grauw overkomt. Ook het feit dat je eens niet in Amerika speelt voelt verfrissend. De opzet is over het algemeen gelijk, er zijn verhaalmissies en behoorlijk wat sidequests die je ter afwisseling kunt doen.

Omdat je een undercover agent speelt heb je missies waarin je je moet bewijzen bij de Triad (Chinese maffia) én waarbij je juist als agent zaken moet oplossen (lees criminelen in elkaar moet timmeren). Verder krijg je ook strafpunten als je tijdens missies schade toebrengt aan openbare eigendommen (lantaarpaal omverrijden is niet gewenst) of onschuldigen ombrengt. Ikzelf steegt weinig in politieniveau omdat mijn collateral damage nogal groot was. Sorry he!

Heb je je eenmaal bewezen bij de Triad, dan gaat er natuurlijk van alles mis en kom je steeds dieper in de problemen. Dat is wat voorspelbaar, maar toch zijn de gebeurtenissen in de game wel vermakelijk genoeg om door te spelen om te ontdekken hoe alles afloopt.

Het grote verschil met GTA zit ‘m in twee punten: in Sleeping Dogs zijn de gevechten vooral met de vuist. In GTA heb je vrijwel direct geweren en blijft dit de hele game zo, in Sleeping Dogs is het vaak een uitzondering. De melee combat is daardoor natuurlijk wat uitgebreider en je leert gaandeweg meer dodelijke combinaties om je vijanden uit te schakelen. Ook het gebruik van de omgeving (sla iemands hoofd stuk door een aquarium) is een welkome afwisseling.

Of schieten of juist vechten leuker is hangt af van je eigen voorkeur denk ik, beide games benaderen het anders, maar wat mij betreft is er niet een beter dan de ander. Op het andere verschilpunt legt Sleeping Dogs het wel af tegen GTA. GTA is namelijk veel luchtiger terwijl Sleeping Dogs eigenlijk altijd bloedserieus blijft. Sure, in beide games probeer je een stoere gangster te zijn, maar in GTA is er zoveel meer. De kermis, de meer overdreven physics en de personages zelf. Humor is één van de krachtigste punten in GTA en Sleeping Dogs heeft geen humor, nergens moest ik lachen om een conversatie of gebeurtenis. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, want ik game vooral voor mijn plezier, het hoeft allemaal niet zo serieus.

Sleeping Dogs is allerminst een slechte game, helemaal niet voor de 11 euro die ik betaald heb via PSN, maar het mist net dat beetje magie dat het een topgame maakt.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.