Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Super Mario RPG

Posted by Roy On February - 29 - 2016

Rond 1995 las ik verschillende Nintendo-magazines zoals het Nederlandse Club Nintendo en het Australische Nintendo Magazine System. Allemaal waren ze lyrisch over de samenwerking tussen Nintendo en Square Enix, een match made in heaven voor mij als beginnend rpg-fan. De game zou Super Mario RPG gaan heten en één van de laatste toppers voor de Super Nintendo zijn voordat de Nintendo 64 zijn intrede zou doen.

Het lot bepaalde echter dat Mario RPG niet in Europa zou verschijnen en vanwege een aantal ingebouwde beveiligingen was het toen niet heel gemakkelijk om met de standaard import-converters de game te spelen. Ik was behoorlijk teleurgesteld en heb daarna een hele generatie consoles overgeslagen om me te richten op pc gaming (fuck direct x) dat relatief wel goedkoper bleek. Dat is overigens een verhaal voor een andere keer.

In 2008 kwam de game alsnog naar Europa in de Virtual Console voor Wii. Op dat moment had ik echter mijn Wii net verkocht en was ik vooral bezig met Rainbow Six op mijn Xbox 360. Al die tijd heb ik wel de behoefte gehad om de game te spelen en ik heb behoorlijk wat emulators geprobeerd. Zsnes op mijn pc draaide Mario RPG het beste, maar dan speel je op een pc. De PSP bleek niet krachtig genoeg, net als de Nintendo DS. Mijn tablet kan de game redelijk aan en toch, toch klopte het voor mijn gevoel niet.

Uiteindelijk kwam Super Mario RPG ook naar de Virtual Console voor Wii U en ik ben toen direct ingestapt. De eerste paar uur waren fantastisch en ik genoot van de muziek, de humor en de nostalgie van 16 bits-games. Langzaam veranderde mijn gevoel bij de game echter. Vanwege het isometrische uiterlijk zijn de platformsecties een gruwel om te spelen en eigenlijk zijn de gevechten behoorlijk saai en langdradig (zeker na het uitspelen van FFVII voor PS4 met de 3x speed boost…).

De game heeft de tand des tijds dus niet helemaal doorstaan. Wel heb ik doorgezet en de game uiteindelijk uitgespeeld, het is namelijk geen slechte game, enkel niet meer van deze tijd. En ondanks dat de totale ervaring ietsje tegenvalt ben ik toch blij dat ik 20 jaar na dato eindelijk Super Mario RPG kan bijschrijven op mijn lijstje uitgespeelde games. Als Nintendo en Square Enix meewerken kan ik hopelijk ook met Final Fantasy VI, Secret of Evermore, Secret of Mana en Treasure Hunter G hetzelfde doen ooit.

Momenteel speel ik Hyrule Warriors, geen rpg dit keer dus. Mijn doel om zoveel mogelijk rpg’s uitspelen dit jaar is iets gewijzigd nu alles wijst naar de release van Nintendo NX eind dit jaar. Tegen die tijd wil ik mijn Wii U backlog weg hebben. Dat betekent dat ik me ga richten op Hyrule Warriors, Bayonetta 2 en Xenoblade X. Mooie games om die kleine ondergewaarde console waardig afscheid te laten nemen!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.