Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Een dagje Den Bosch

Posted by Roy On June - 13 - 2016

Het jaar 2016 staat in Den Bosch helemaal in het teken van Jeroen Bosch, de wereldberoemde schilder uit Den Bosch (1450 – 1516). Hij schilderde vooral om mensen te wijzen op de gevaren van een leven vol zonden. De vreemde wezens uit zijn schilderijen staan symbool voor allerlei typen personen of gedragingen. Wil je meer over Jeroen Bosch specifiek weten, check dan bijvoorbeeld de website van het Jheronimus Bosch Art Center.

Aangezien ik afgelopen weekend in Den Bosch was voor de verjaardag van mijn moeder, en we allemaal een week vakantie hebben, leek het ons een goed idee om weer eens wat aan cultuur te doen in de mooiste stad van Nederland.
WP_20160612_13_04_14_Pro
De dag begon met een vaartocht door de binnendieze, dit keer speciaal in thema. Dat betekent dus naast een zeer boeiende en andere blik op Den Bosch ook Jeroen Bosch. Hoogtepunt van de rondvaart was een stuk door het Hellegat. Je vaart door een ontzettend donker en smal stuk terwijl er beelden uit de schilderijen van Jeroen Bosch tot leven komen dankzij projecties op de wanden. Zeer mooi gedaan!

Een vaartocht door de binnendieze is altijd een aanrader als je in Den Bosch bent en met het Jeroen Bosch-thema is dat alleen nog maar meer het geval. Deze tocht vaart tot eind oktober dit jaar.
WP_20160612_12_02_55_Pro
Na de tocht word je afgezet bij het Art Center en daar kun je veel werken bekijken. Hoewel het replica’s zijn is ook dit interessant voor de kunstliefhebber. Je mag de werken hier namelijk aanraken. Dat betekent dat je de Tuin der Lusten dicht kunt klappen bijvoorbeeld.


Toen we genoeg van Jeroen hadden was het tijd voor een drankje en, uiteraard, een echte Bossche Bol. Dat die heerlijk zijn hoef ik natuurlijk niemand te vertellen!

Om half drie stond het tweede event gepland: een beklimming van de prachtige St. Jan. Dit keer overigens niet in de toren, maar via steigers aan de zijkant naar de dakgoten. Er was namelijk vooral aandacht voor de beelden op de luchtbogen rondom het dak. Deze fabelachtige beelden passen natuurlijk perfect in het thema Jeroen Bosch.
WP_20160612_14_47_01_Pro
De klim omhoog was even pittig maar eenmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over Den Bosch in alle richtingen. Daarnaast is het mooi om de beelden eens van dichtbij te kunnen aanschouwen én een van de nieuwste engelen te kunnen zien. Dit beeld is in 2011 toegevoegd aan de St. Jan en is helemaal bij de tijd dankzij zijn of haar (het beeld is bewust onzijdig gehouden) mobiele telefoon.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.