Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

RPG Zomer 2016

Posted by Roy On September - 12 - 2016

Mijn laatste blog is alweer drie maanden oud en dit jaar heb ik geen E3 terugblik geplaatst. Toch wil ik nog niet zeggen dat Roy-O-Rama zijn beste tijd heeft gehad. Ik zit namelijk te denken aan een restyle, alleen houdt de hoeveelheid werk me nog een beetje tegen. Het begint natuurlijk al met het uitzoeken van een geschikt thema, dat zijn er zoveel! En ik weet nog niet helemaal welke layout ik zelf zou willen.

Ander onderwerp dus. De RPG Zomer van 2016! Dit jaar had ik er niet echt rekening mee gehouden, echter wilde ik in mijn vakantie (laatste week alweer helaas…) een game uit mijn (3)DS backlog spelen. Ik koos voor Radiant Historia en daarmee heb ik direct het doel voor de RPG Zomer behaald: een rpg uit mijn backlog spelen! Hoera!

Ik heb al behoorlijk wat positieve verhalen gelezen over Radiant Historia, daarom kocht ik de game in 2011 ook. De verwachtingen waren echter niet heel hoog vooraf omdat de combat via een grid werkt. Normaliter hou ik daar niet zo van omdat je dan ook rekening moet houden met de stappen die je moet zetten en deze ook actiepunten kosten. De enige uitzondering was altijd Advance Wars (breng deze franchise terug Nintendo).

De grid in Radiant Historia is echter wat anders dan ik gewend was. Enkel de vijanden staan op een 3×3 grid en het kost geen actiepunten om te bewegen. Wel kun je vijanden verplaatsten over hun veld met behulp van speciale aanvallen om ze daarna tegelijkertijd aan te vallen. Al je bijvoorbeeld twee vijanden hebt, eentje op 1,1 en eentje op 1,2 kun je met personage 1 een vijand naar een ander veld slaan en met personage 2 beide vijanden dan tegelijk aanvallen. Hierdoor kun je flink meer schade aanrichten dan wanneer je elke vijand los aanvalt.

De combo’s die je maakt zijn daarnaast ook nog eens te plannen door het wijzigen van de beurten die iedereen krijgt. Soms is het bijvoorbeeld verstandig om je beurt te wisselen met die van een vijand. Je wordt dan weliswaar eerder aangevallen maar kunt vervolgens een sterkere combo maken. Goed nadenken en je aanvallen plannen is nog nooit zo belangrijk geweest in een rpg. Na een paar uur was ik zo enthousiast over dit systeem dat het van mij vaker gebruikt mag worden!

Een ander sterk punt in de game is het verhaal. Jij bent Stocke, lid van een soort CIA. Van je baas Heiss krijg je toegang tot de White Chronicle waarmee je gebeurtenissen uit het verleden opnieuw kunt bezoeken om zo andere keuzes te maken. Als je wordt gevraagd om een informant op te zoeken die vervolgens niet op het afgesproken tijdstip verschijnt kun je bijvoorbeeld kiezen om te blijven wachten of om zelf te gaan zoeken. Beide keuzes leiden tot een andere uitkomst.

Sommige events hebben een kleine impact terwijl andere juist weer essentieel zijn voor het verhaal. Die grote events zorgen ervoor dat er uiteindelijk twee tijdlijnen gaan lopen en je bent constant heen en weer aan het reizen tussen deze twee.

Door het tijdreizen beleef je veel events meerdere keren. Iets dat vooraf misschien erg saai en eentonig lijkt maar dat zeker niet is. Doordat je steeds meer te weten komt over de personages en de gevolgen van je keuzes ben je zelfs steeds benieuwder naar wat er op de andere momenten gebeurt. Ik ging zelfs terug om van bepaalde events de andere uitkomst te bekijken, dat doe ik in andere games zelden tot nooit.

Radiant Historia is door de combat en het tijdreisverhaal een ijzersterke game en ik denk dat deze een plekje in mijn rpg top 10 aller tijden gaat krijgen. Dat zegt een hoop want daar staan ook titels als Chrono Trigger, Earthbound en The Witcher III. Iedereen die nog een (3)DS heeft en van rpg’s houdt kan ik de game aanraden. Het zijn 40 zeer toffe uren. En mocht je beslissen om de game inderdaad te gaan spelen, neem minimaal vijf Mana Crystals mee naar het einde.

Deze week ga ik voor de RPG Zomer overigens nog verder terug in de tijd, naar 1991 om precies te zijn. Final Fantasy Mystic Quest (SNES) staat klaar om gespeeld te worden. Als ik die ook uitgespeeld heb is dat een mooie score voor mijn backlog. Met de drie nieuwe games uit de MediaMarkt-actie (Fire Emblem Fates: Birthright, Uncharted 4 en Doom) staat het aantal weliswaar op +1 maar die zijn allemaal dit jaar verschenen en tellen minder zwaar.

Mijn backlog staat momenteel overigens nog maar op 24 games. Hiervan zijn er 11 voor de Super Nintendo, de enige echte retro-console die nog meedoet. De rest is allemaal minder dan 10 jaar oud. Ik ben goed bezig dus, al zeg ik het zelf! Dit is overigens ook wel nodig aangezien dit jaar nog drie lange games verschijnen: Dragon Quest VII, Pokemon Sun en Final Fantasy XV. Zo blijft mijn backlog waarschijnlijk een neverending story.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.