Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

RPG Zomer 2018

Posted by Roy On August - 27 - 2018

Ahh, rpg’s, het blijft toch wel mijn favoriete genre eigenlijk. Mario-games zijn altijd awesome, maar alleen rpg’s raken me écht. Het grote voordeel is dat steeds meer games serieuze rpg-componenten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Horizon Zero Dawn en Deus Ex Mankind Divided. Beide absoluut geen traditionele rpg’s zoals bijvoorbeeld Final Fantasy maar beide games laten je personage groeien en sterker worden zoals jij zelf wilt. Ik zal ze nooit op een lijst met mijn favoriete rpg’s zetten, dat is voorbehouden aan games die in mijn ogen volledig rpg zijn.

Chrono Trigger is voor mij al ruim 20 jaar de beste game ooit en ook op Resetera wint de game jaar in jaar uit de titel most essential rpg. Die lijst van Resetera (voorheen NeoGAF) gebruik ik overigens om mijn prioriteiten te bepalen als het gaat om backlog/oude games. Het was bijvoorbeeld de reden dat Final Fantasy VI een van de eerste games was die ik speelde op mijn SNES Mini. Topgame trouwens!

Andere games die ik op basis van die lijst wil gaan spelen zijn Secret of Mana (SNES Mini), Final Fantasy XII (PS4) en Grandia I/II. Voor die laatste is er toevallig afgelopen week een HD remaster aangekondigd voor Switch, hoe ideaal is dat?! Minder ideaal zijn de games die lastig te spelen zijn nu. Skies of Arcadia en Chrono Cross zijn beide niet beschikbaar voor de huidige generatie consoles en de originele consoles zijn geen fijne combinatie met 4K/HD tv’s. Ik weet ook serieus niet meer of ik Skies of Arcadia voor GameCube nou wel of niet heb gehad/verkocht. Gezien het feit dat die game nu minimaal 100 euro oplevert op Ebay heb ik ‘m waarschijnlijk verkocht… Naja. Er is altijd hoop op een re-release via iets als de Virtual Console of via remasters. Van Grandia zag ook niemand dit aankomen namelijk.

Qua recente releases ben ik nog steeds bezig met het prachtige Octopath Traveler voor Nintendo Switch. Afgelopen weken was het veel te warm om te gamen en heb ik die game eigenlijk niet of nauwelijks gespeeld. Nu het afgekoeld is, én mijn vakantie is begonnen pak ik de game weer verder op. Daarna begin ik aan Cosmic Star Heroine, een game waar ik redelijk wat van verwacht gezien het feit dat het ook een ode is aan oudere rpg’s. I am Setsuna probeerde dit ook en viel tegen dus hopelijk kan CSH de verwachtingen wel waarmaken.

Volgende maand komt ook Dragon Quest XI uit en hoewel die game al lang hoog op mijn lijstje staat lijkt het erop dat ik ‘m ietsje naar achter verschuif door de vertraging met Octopath Traveler. Gelukkig heeft mijn game-planning geen keiharde deadlines zoals je soms op werk of op je studie hebt, dat zou de fun er behoorlijk uit halen. Het maakt voor een goede game ook écht niet uit wanneer je ‘m speelt. Dat heeft FFVI al wel aangetoond!

Anyway. Sinds mijn vorige blog over rpg’s zijn we ruim een jaar verder. In de tussentijd heb ik een aardig aantal rpg’s gespeeld en omdat ik geen tijd/zin heb om voor alles een volle blog te schrijven hier een aantal mini-reviews:

Final Fantasy VI: Meesterwerk. Niet alleen één van de beste rpg’s voor de oude vertrouwde Super Nintendo, maar één van de beste rpg’s ooit. Killer soundtrack, spannend verhaal met gedurfde twist en misschien wel de beste villain ooit. (10)
Xenoblade Chronicles 2: Ontzettend meeslepende game met een combat system dat in het begin veel te ingewikkeld is. Soms iets te anime, soms iets te frustrerend vanwege random belongingen, maar in the end een fantastisch mooie ervaring. (9)
Golf Story: Alle gevechten worden gehouden in de vorm van een golfwedstrijd en dus geen traditionele rpg. Wél een toffe afwisseling en lekker ontspannend om onderuitgezakt op de bank te spelen. (7)
Ni no Kuni II: Revenant Kingdom: De sequel die alles verbetert dat het eerste deel fout deed. Niet alleen rpg avontuur maar ook kingdom builder die je uitdaagt om goed na te denken. Soms wel wat zoetsappig en simpel. (7)
Octopath Traveler: Een moderne ode aan klassieke rpg’s. Uitgebreid verhaal van acht personages die elkaar helpen in hun persoonlijke zoektochten. Prachtige visuele stijl en uitdagende combat. (nog niet uitgespeeld, dus geen cijfer)

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.