Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Third time’s the charm, right?

Posted by Roy On April - 17 - 2021

Nee. Ook de derde poging om Final Fantasy VIII uit te spelen is mislukt. Wat is het toch met deze game die zo langzamerhand mijn videogame antagonist wordt…? Het begon allemaal in het nog jonge huidige millenium. Mijn laatste maanden op de middelbare school tikten weg en een heel nieuw leven op de universiteit lonkte. Voordat de eindexamens begonnen wilde ik nog één epische videogame spelen en gelukkig was de nieuwste Final Fantasy net uitgekomen voor pc. In die tijd speelde ik niet superveel games, en ik had de huidige consoles (PlayStation en Nintendo 64) niet. FFVIII voor pc was dus een geschenk uit de hemel.

Mijn pc was niet heel krachtig en haalde de minimale requirements voor FFVIII niet. Ik had echter wel een Monster 3D Voodoo 3FDX kaart, dus mijn hoop was daarop gevestigd. Helaas moest ik al vrij snel concluderen dat dit echt niet ging werken. De cd-rom drive was zo traag dat voor elke video die startte mijn scherm kei lang zwart bleef en meer dan 20 fps heb ik niet gehaald volgens mij. De epische intro en de prachtige muziek zijn me echter altijd bijgebleven, en dan specifiek de ballroom scene. Nog altijd één van de meest betoverende video’s in een game ooit.

Jaren later, ik zat inmiddels al een paar jaar in Delft, had ik een PlayStation 2 gekocht. In die tijd was men bij Sony nog verstandig en kon je oude games ook spelen. Helemaal blij met mijn PlayStation 2 en die features kocht ik Final Fantasy VIII. Met volle teugen genoot ik van Squall en Rinoa en alles verliep voorspoedig. Tot de aanval van Galbadia Garden op Balamb Garden… Daar vecht je op een gegeven moment in het klaslokaal en dan is het de bedoeling dat je tegen de andere SeeD praat. Op de één of andere manier lukte me dat nooit. Ik heb urenlang rondjes gelopen door Balamb om het volgende event te triggeren, maar er gebeurde niets. Een game breaking bug dacht ik en daarmee stopte ook poging twee om Final Fantasy VIII uit te spelen.

Enkele jaren geleden verscheen Final Fantasy VIII remastered en natuurlijk was ik direct geïnteresseerd. De game ging op mijn wish-list en toen bekendgemaakt werd dat de game naar GamePass zou komen was het helemaal duidelijk. Final Fantasy VIII: Poging Drie kwam eraan! Het duurde overigens wel erg lang voordat de game daadwerkelijk op GamePass verscheen, volgens mij dik een jaar na de aankondiging (en FFX/X-2 is er ook nog niet). Maar goed, de game is inmiddels 20 jaar oud, die paar maanden maken dan niets meer uit.

Op mijn superkrachtige Xbox Series X met supersnelle SSD is het misschien wat vreemd om een game van 20 jaar terug te spelen, maar het doet me niets. Niet heel lang terug heb ik nog Dragon Quest 1 (1986!) gespeeld en dat vond ik vermakelijk. De mooie intro spatte wederom van mijn scherm, de prachtige soundtrack klonk weergaloos uit mijn speakers. Ja. Dit wordt de playthrough waarin ik de game ga uitspelen! Niet in de laatste plaats geholpen door enkele boosters die het spelen makkelijker maken. Zo is er 3x snelheid (wel zo fijn als je het verhaal al grotendeels kent) en Max HP. Die laatste zorgt ervoor dat alle aanvallen op jouw team teniet gedaan worden. Althans… Dat dacht ik. Hier kom ik op terug.

Ik vloog door de eerste twee discs heen, enkele vrienden walgden van het rennen door de game, maar dit had ik allemaal al gezien. Na zo’n 10 uur was ik bij de aanval van Galbadia Garden waar ik jaren terug vast liep. Heel even dacht ik dat het nu weer zover was, maar toen bleek dat ik nooit met de SeeD gepraat had. Er zitten twee kids naast, en die praten ook. Dus. Euh. Er was helemaal geen game breaking bug. Beeeeetje jammer, maar soit, verleden tijd. We gaan door! Disc 2 doorlopen. Disc 3 doorlopen. Lekker. Op naar het einde!

Zo tegen het einde waren er een paar battles waarbij ik toch personages had die te harde klappen kregen. De booster Max HP blijkt nutteloos te zijn als de vijand harder slaat dan jouw max HP. Oei. Dat maakte het alsnog wat lastig misschien. Naja, iedereen had LIFE magic dus eventuele sterfgevallen revive ik wel weer. Ja toch? Nou nee. De eindbaas heeft namelijk aanvallen die gericht zijn aan het hele team. En daar ging ik nat. Ik heb nog wel wat geprobeerd met SHELL magic die damage halveert, maar ook dan is de schade te groot. De schade op laten vangen door mijn summons is tevens geen optie, want in de final dungeon zijn al je menu’s gelocked. Die vrijspelen is in theorie mogelijk, maar in die battles loop ik tegen hetzelfde probleem van zware damage aan. Door het rushen door de game ben ik te zwaar under leveled. Eens meer lukt het me dus niet om Final Fantasy VIII uit te spelen.

Voor nu heb ik het opgegeven, maar ooit gaat het me lukken. Ik weet nu helemaal wat me te wachten staat en weet wat ik moet fixen om er wel doorheen te komen. Misschien komt er ooit zelfs een Final Fantasy VIII remake. Dat zou wel tof zijn. Voor nu gaat FFVIII weer de spreekwoordelijke kast in om er over een aantal jaar weer uit te komen voor poging 4. Daar 4 mijn geluksgetal is zal het dan wel lukken.

Toch?

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.