Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Game Developers Conference 2009

Posted by Roy On March - 26 - 2009

De Game Developers Conference is niet zo groot als bijvoorbeeld de Tokyo Game Show, de E3 of de Games Convention, maar meestal wel leuk om eventjes te volgen. Zo ook dit jaar waarin er weer verschillende dingen getoond en aangekondigd zijn. Het meest opvallende stukje hardware dat ik gezien heb komt niet van Sony of Nintendo, maar van een nieuwe speler: OnLive. Dit apparaatje heeft een aantal in- en uitgangen: stroom, internet en audio/video en je kunt hiermee nieuwe games spelen direct op je TV. De game wordt dan als het ware gestreamd zoals je nu bijvoorbeeld YouTube filmpjes bekijkt op internet.

OnLive

Schematische weergave van hoe OnLive moet gaan werken

Hoe veel het gaat kosten, welke games er precies komen (in ieder geval Burnout Paradise) en hoe het technische aspect in elkaar steekt (staat er voor iedere gamer een Xbox 360 aan de andere kant van de kabel?) is nog allemaal onbekend. Het idee is in ieder geval dapper en ik ben benieuwd of het een serieuze concurrent van PC’s en consoles kan worden!

Microsoft is voor mijn gevoel wat afwezig op de GDC. Ik heb niet echt games gezien voor de 360 waarvan ik denk ‘die wil ik spelen!’. Het enige dat bekend is gemaakt is dat Atari de game Tales of Vesperia gaat uitgeven in Europa in juni 2009. Bijna een jaar nadat Vesperia in de USA verscheen, maar hij komt in ieder geval! Ik weet alleen niet zeker of ik ‘m moet gaan kopen. De laatste tijd vind ik RPG’s fijner om te spelen op een handheld (DS, PSP) en zijn de console RPG’s toch minder aantrekkelijk… Naja, we zien in juni wel, sowieso heb ik eerst tentamens!
Het meest boeiende nieuws over de 360 wat mij betreft was nog de nieuwe developers kit waarmee nieuwe games gemaakt en getest worden. Dit apparaat lijkt op ee gewone 360 maar heeft een dikkere harde schijf en is anders van kleur. Hij is wel echt heel mooi qua design en kleurstelling!

Voor de PlayStation 3 (en Portable) geldt hetzelfde verhaal als voor de 360: niet echt veel bijzonders. Wel is er een nieuw filmpje verschenen waarin God of War III gameplay getoond is. De kwaliteit van het filmpje is brak en het duurt niet echt lang, maar het voelt wel als God of War, en dat is goed! Ik hoop dat ik geld voor een PS3 heb zodra de game uitkomt… Oh, en er is getoond hoe inFamous er uit gaat zien als je jezelf als een klootzak gedraagt in de game. De mooie blauwe electriciteit wordt rood, net als je hele aura. Het lijkt er toch steeds meer op dat inFamous een vette game gaat worden, ondanks mijn eerdere twijfels.

FFIV

Final Fantasy IV – The Years After

De grote ‘winnaar’ op de GDC was eigenlijk Nintendo. Ik heb in december mij Wii verkocht omdat het apparaat al maanden niet aan had gestaan. Ook alle games, op Mario Galaxy en Paper Mario na, zijn weg. Ik mis de Wii ook totaal niet, maar toch wist Nintendo me enigszins te verbazen. Allereerst hebben ze eindelijk een oplossing voor het opslagprobleem, binnenkort kun je Virtual Console games rechtstreeks naar een SD kaart (tot 32GB) downloaden en direct daar van af spelen. Het is geen HDD, maar een prima oplossing! Verder wordt de Virtual Console uitgebreid met arcadegames die rechtstreeks overgebracht worden zoals ze in de oude arcadehallen gespeeld werden en heeft Square-Enix aangekondigd dat ze meer gaan leveren op WiiWare en Virtual Console met als belangrijkste titel Final Fantasy IV – The Years After, een vervolg op FFIV.
Bovendien is er flink wat meer verteld over de Nintendo DSi, de nieuwe Nintendo DS. Zo krijg je gratis 1000 punten om te besteden in de DSi-ware shop (ongeveer 10 euro) als je een DSi koopt en registreert voor oktober. In deze DSi-shop zit dan onder andere een speciale Wario Ware game die gebruikt maakt van de ingebouwde camera op de DSi. Ook verschijnt er een nieuwe Zelda game waarin Link een machinist wordt.

Al met al is de GDC dit jaar niet super boeiend, maar toch best interessant. Het leuke is ook dat ik dit soort events tegenwoordig niet meer zo intensief volg als voorgaande jaren toen ik nog bij FOK!games zat. Toen keek ik alle conferenties live en was ik meteen nieuws aan het posten van die conferenties. Tegenwoordig blader ik door Gamefront en Eurogamer en kom zo meer dan genoeg te weten.

-
2 Responses so far
  1. Tim (wc-eend) zei,

    OnLive.. het klinkt belovend.. maar het gaat het hem denk ik niet worden..

    Als teveel gebruikers een game willen accessen zit je gewoon met capaciteits problemen denk ik..

    Ik heb hier thuis ook een Wii maar d’r gebeurd verdomd weinig mee.. waar blijven de rpg’s? Maarja.. ik wacht rustig af..

    Groets Tim

    Posted on April 3rd, 2009 at 13:19

  2. Hey Maarten | Roy-O-Rama zei,

    […] euro. Eerstvolgende grote game is waarschijnlijk Prototype voor mij, en dat is pas in juni! De GDC2009 was ook al niet zo boeiend. Ach, nu heb ik meer tijd voor de studie, dat dan weer […]

    Posted on July 20th, 2012 at 12:24

Add your comment

You must be logged in to post a comment.