Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Welkom op één van de extra pagina's op Roy-O-Rama! Deze extra pagina's zijn er vooral als naslagwerk en je kunt ze vinden via het menu 'uitgelezen?' aan de rechterkant.

Tevens worden er willekeurig vier blogs gekoppeld zodat je nóg meer te lezen hebt!

De beste games voor GameCube

Posted by Roy On September - 2 - 2017

GameCube is een van de kleurrijkste spelcomputers in de geschiedenis, letterlijk. Vanaf dag één was er een paars model beschikbaar en later zijn onder andere oranje, groen, wit, zwart toegevoegd. Zelf had ik een paarse kubus en vier controllers van verschillende kleuren alsmede een Wavebird. De GameCube controller is een van de beste controllers allertijden door de ergonomie en de analoge triggers. De knoppenlayout was ook perfect met een grotere A-knop. De c-stick was wel ietsje minder dan de analoge sticks die we nu kennen. Qua games was de GameCube behoorlijk divers, er zijn niet alleen veel Nintendo-games verschenen, in die tijd kwamen er nog behoorlijk veel third party games uit. In de lijst met beste games voor de GameCube heb ik dus niet enkel first party exclusives.
gamecubeheader
De verkopen (ongeveer 22 miljoen consoles) waren ondanks de toffe controller en flinke lading games echter niet om over naar huis te schrijven. Niet alleen lagen de verkopen lager dan die van zijn voorganger Nintendo 64 (33M), ook nieuwkomer Xbox van Microsoft ging vaker over de toonbank (24M). Grote winnaar van die generatie was echter PlayStation 2 met een bizar aantal van 155 miljoen verkochte consoles. IEDEREEN had een PS2 leek het wel en het was mede hierdoor dat Nintendo besloot om nooit meer mee te doen in de strijd om de krachtigste console.

Als ik terugdenk aan de games voor Nintendo’s kubus dan zitten daar heel veel verschillende soorten games tussen. Ik heb onder andere mijn favoriete Tales, Resident Evil, Mario Party en Monkey Ball gespeeld. Vooral Monkey Ball en Mario Party heb ik talloze uren gespeeld, die local multiplayer sessies mis ik nu soms nog weleens. Het studentenleven is daar toch meer geschikt voor. Maar goed, geen tijd om nostalgisch te worden! Het is tijd voor de lijst met beste GameCube games volgens Roy.

Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil was een beetje een vreemde eend in de bijt. Het was een action adventure die naast strakke combat ook stealth secties en puzzels had. Een beetje Zelda in de mix met Ninja Gaiden en Splinter Cell ofzo. In eerste instantie was ik niet zo onder de indruk maar achteraf gezien ben ik blij dat ik de game gespeeld heb. Jade is een sterke hoofdpersoon en Pey’j, een pratend varken, een toffe sidekick. Wat ik ook erg gaaf vond was dat de game volledig in het Nederlands te spelen was met een uitstekende cast aan stemacteurs. Op de E3 van 2017, vijftien jaar na de release, is er eindelijk officieel een vervolg aangekondigd. Beyond Good & Evil 2 zal zich voor de gebeurtenissen van de eerste game afspelen.

Donkey Konga
Voor Guitar Hero was er Donkey Konga. Gewapend met een controller in de vorm van een bongo was deze ritme-game mijn eerste kennismaking met het genre. Tijdens mijn eerste event voor FOK!games, nog voordat FOK!games officieel bestond, was ik bij Nintendo’s After E3 feestje in Amsterdam om hiermee aan de slag te gaan. Zorgeloze en ongelimiteerde fun was het resultaat. Ik was direct verkocht en heb de game daarna direct in pre-order gezet. Niet de beste ritme-game ooit, maar misschien wel de leukste!
66185-Donkey_Kong_Jungle_Beat-7
Donkey Kong: Jungle Beat
De bongo werd niet alleen gebruikt voor Donkey Konga, nee, er kwam ook een heuse platformgame! In Jungle Beat liep je door middel van trommelen op de linker of rechter bongo, je sprong door op beide bongo’s tegelijk te slaan en je pakte bananen door te klappen in je handen. Deze combinatie van bewegingen zorgde ervoor dat Donkey Kong geheel op de maat van de muziek door de levels heen bewoog. Eén van de leukste platformgames ooit gemaakt, mede door de controls.

F-Zero GX
Ik ga hard man, keihard ga ik man. F-Zero kende ik als franchise wel maar ik vond het nooit zo leuk, totdat ik GX ging spelen. De game ziet er werkelijk fantastisch uit en speelt goddelijk. Het is veeeeeel te moeilijk na een paar races maar toch was het genieten. Hierna zijn er nooit meer fatsoenlijke F-Zero-games geweest helaas, maar het was een fantastisch afscheid.

Luigi’s Mansion
Luigi eindelijk de ster in zijn eigen game. Mario is ontvoerd en bangerik Luigi moet hem uit een spookhuis zien te redden. Met behulp van een stofzuiger kun je de spoken opzuigen en vijanden verslaan. Heel leuke game en eentje die laat zien dat die groene ook alleen een game kan dragen.

Mario Kart: Double Dash
Geen Nintendo-console zonder Mario Kart natuurlijk. Double Dash is qua uren mijn meest gespeelde deel uit de franchise denk ik, daardoor is het denk ik ook wel mijn favoriet geworden. Heerlijk om met vier vrienden tegelijk te racen tegen elkaar, zoals altijd.

Mario Party 4
Er zijn door de jaren heen talloze Mario Party-games verschenen en het vierde deel, de eerste voor de Cube, was mijns inziens de leukste. Gewoon het concept geperfectioneerd en geen rare gimmicks zoals een microfoon of een karretje dat bij latere delen werd toegevoegd. Pure fun, en haat. Heel veel haat.

Pikmin
Een strategiegame waarbij je bloemen moet plukken die jou vervolgens helpen om onderdelen van je kapotte ruimteschip te verzamelen? Klinkt raar. Dat was het ook een beetje, maar het was wel typisch Nintendo om een strategiegame deze kleurrijke wereld te geven en de gameplay te perfectioneren. De tijdsdruk in het eerste deel was soms wat vervelend al betekent het gewoon dat je goed je plan moet maken voordat je gaat rondlopen.
16_princepersia_PS2
Prince of Persia: The Sands of Time
Niet alleen Nintendo kan van 2D klassiekers als Mario en Zelda een fantastische 3D-game maken, het is Ubisoft ook gelukt. Sands of Time heeft de geweldigde sfeer van Prince of Persia en voegt wat rewind gameplay toe. De ietwat trage combat wordt volledige gecompenseerd door het fantastische leveldesign en de platformpuzzels.

Resident Evil 4
Normaliter speel ik geen horror-games, veel te eng. Resi 4 ging echter wat meer richting actie/shooter en dat trok ik wel. Tot het laatste eiland in ieder geval, die Regenerators werden me toch te veel. Eén van de stoerste games en in den beginne gewoon exclusief voor Nintendo. Bijzondere tijden waren dat toen!

Super Mario Sunshine
Sunshine had de zware taak om de opvolger te zijn van Super Mario 64, een revolutionaire game in alle opzichten. De verwachtingen kon het never nooit waarmaken en voor velen was de game ook een beetje een teleurstelling. Ook ik was wat teleurgesteld en heb de game daarom nooit helemaal uitgespeeld. Nu heb ik er wel een beetje spijt van want FLUDD (de watersproeimachine op de rug van Mario) was gewoon awesome. Mario kon in één klap heel heleboel meer dan enkel rennen en springen. Daarnaast waren er levels zónder FLUDD die heerlijk old skool platforming waren. Wat mij betreft mag deze game een keer terugkeren als remaster/port.

Super Monkey Ball
De fun in Monkey Ball is tweeledig. Aan de ene kant heb je de singleplayer waarbij je een balletje (met een aap erin) over een parcours vol obstakels moet rollen. Aan de andere kant heb je een minigameverzameling waarbij je de bal weer op talloze andere manier zijn ding laat doen. Beide speldelen zijn de moeite waard en ontzettend leuk om te spelen. De singleplayer is kan voor grijze haren zorgen op expert niveau maar het biedt zoveel voldoening als je een level haalt! Van de minigames is vooral Monkey Target awesome. Hierbij rol je van een hoge schans af en moet je vervolgens je bal openklappen zodat de app de twee helften als vleugels kan gebruiken. Hierna moet je landen op een zo hoog mogelijke target om zoveel mogelijk punten te halen. Simpele opzet, verslavende gameplay.

Tales of Symphonia
RPG’s zijn er maar weinig, die kwamen allemaal naar de PlayStation 2 eigenlijk. Een belangrijke uitzondering was Tales of Symphonia, tot de dag van vandaag mijn favoriete Tales of-game en dat is niet alleen omdat het mijn eerste was. De plottwists, de anime-graphics, de battles, eigenlijk was alles wel goed bij Symphonia.

Timesplitters 2
Shooters vind ik zo af en toe wel leuk om te spelen. Halo en Rainbow Six op de Xbox (360) bijvoorbeeld waren wel toffe games, en recentelijk heb ik genoten van de reboots van Wolfenstein en Doom. Timesplitters 2 past ook in dat rijtje. Dit was geen serieuze shooter maar een razendsnelle fun-shooter waarbij je onder andere een aap kon zijn. Uren speelplezier mee gehad met die vrienden die Mario Kart en Party te ‘kinderachtig’ vonden.
maxresdefault
Viewtiful Joe
Viewtiful Joe is in meerdere opzichten de eerste geweest. De eerste importgame die ik zélf gekocht heb. De eerste game die ik met mijn creditcard kocht. De eerste side scrolling beat ‘m up game die ik wél tof vond. De combinatie van nerd-als-superheld, die de tijd kon versnellen of vertragen en de wereld die neergezet werd maakten van Viewtiful Joe echt een topper.

Nu vraag je je misschien af waar Paper Mario: The Thousand Year Door en Eternal Darkness zijn, en dat is wel een terechte vraag. Die games heb ik uiteraard gewoon netjes gekocht maar nooit gespeeld. Het kwam er simpelweg niet van… Wat mij betreft staan die titels ook op de eerste plek van mijn GameCube Virtual Console-lijst voor Nintendo Switch. Mocht dat er ooit van komen…

-