Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Welkom op één van de extra pagina's op Roy-O-Rama! Deze extra pagina's zijn er vooral als naslagwerk en je kunt ze vinden via het menu 'uitgelezen?' aan de rechterkant.

Tevens worden er willekeurig vier blogs gekoppeld zodat je nóg meer te lezen hebt!

De beste games voor PS3

Posted by Roy On August - 26 - 2019

De PlayStation 3 krijgt als eerste niet-Nintendo console een ‘best of’-pagina op Roy-O-Rama. Er is niet een specifieke reden voor dit heugelijke feit, maar het komt vooral door het feit dat ik een tweetal franchises graag nog op mijn PlayStation 4 zie terugkeren die hun top bereikten op de derde Sony-console: inFamous en Ratchet & Clank.
banner_ps3
Beide games hadden nog wel een PS4-versie, maar inFamous: Second Son haalde niet het niveau van zijn voorgangers en Ratchet & Clank was ‘gewoon’ een remake. Goed, een best of voor de PS3 dus. Als we gaan terugkijken naar die console zijn een aantal zaken opvallend. Wii was een mega succes en Xbox 360 versloeg de eerste paar jaar de PS3 met twee vingers in de neus. Sony had een console gefabriceerd die 599 euro kostte en waarbij developers nogal wat moeite hadden om de hardware te doorgronden. Pas bij de Slim-variant en de release van Uncharted 2 kantelde de markt richting de PS3. Xbox 360 was daar zelf ook schuldig aan door enkel Gears, Forza en Halo te produceren, maar daarover later meer.

Aaaaanyway, without further delay. Mijn persoonlijke top zoveel van PlayStation 3 games, in willekeurige volgorde.

inFamous 1 en 2
De eerste inFamous was voor mij dé reden om zelf een PlayStation 3 te kopen. Ik had tijdens de launch een review-exemplaar gekregen van FOK! maar die moest ingeleverd worden toen ik stopte. Ben toen een paar jaar PS3-loos geweest omdat er gewoon niets de moeite waard was om een PS3 te kopen. Alle multiplatformtitels draaiden beter op de 360 en exclusives, ha, die zogen apenballen voor 2009. inFamous veranderde dat en maakte van mij direct een fan. Je kon hier kiezen tussen een goede held of een slechterik die geen rekening houdt met burgerslachtoffers. Ik was uiteraard een heilig boontje in de game en iedereen adoreerde mij, best een realistische game dus! Beide games waren erg toffe games waarin werd aangetoond dat een goede superheldengame écht niet gelicenseerd hoeft te worden van Marvel of DC. Sterker nog, laat de bestaande franchises los en creëer zelf een veel gavere game! De game is overigens volledig in het Nederlands te spelen, inclusief de gesproken teksten. Subliem! Jammer dat dit niet heeft doorgezet, Sony stond op eenzame hoogte in die periode qua vertalingen.

Ratchet & Clank: A Crack in Time
Geen enkele 3D platformer haalt het niveau van Super Mario, maar er is één serie die zeer dicht in de buurt komt: Ratchet & Clank. Op de PlayStation 2 was al een aardige trilogie verschenen en op de PlayStation 3 werden de games naar een zeer hoog niveau getild. De afsluiter van de Ratchet & Clank Future trilogie, in de vorm van A Crack in Time, was subliem te noemen. Alle toffe dingen uit de Ratchet franchise komen samen en alle puzzelstukjes vallen perfect in elkaar. Van de humor tot de kleurrijke graphics en van de gameplay tot de afwisseling in levels. Oh, kwam er maar een nieuw deel in deze serie uit…

Uncharted 1 en 2
Ik noem specifiek de eerste twee delen en niet het derde omdat die in mijn ogen behoorlijk tegenviel. De eerste game zet een prima third person shooter neer die duidelijk geïnspireerd is door Indiana Jones en Tomb Raider en de tweede knalt daar op alle fronten overheen. Betere graphics, strakkere gameplay, sterker verhaal, alles was beter en tot de dag van vandaag het beste deel in de serie. Het derde deel komt nog niet in de buurt en doet alles juist weer slechter.
Na inFamous heb ik overigens ook Uncharted 1 en 2 heerlijk in het Nederlands kunnen spelen. De stemacteurs zijn geniaal en het is geweldig om een lekkere godverdomme door je speakers te horen.

Heavy Rain
Heavy Rain verscheen in de tijd dat alles in de gamesindustrie draaide om shooters en Nintendo er weinig van bakte met hun Wii. Voor mij kwam de game als een verademing en ik was zeer gecharmeerd van de game. De manier waarop de verschillende personages en jouw keuzes invloed op elkaar hebben was vrij ongekend voor console games. Er stierven meerdere hoofdpersonen maar ik heb Shaun uiteindelijk kunnen redden! Ik wist overigens al wel wie de dader was, één of andere grapjas op FOK! had iedereen die de game speelde een DM gestuurd met de naam van de dader. Hardste spoiler ooit.

Beyond Two Souls
Na Heavy Rain was dit de tweede story driven game en grafisch was dit een genot om naar te kijken. Ellen Paige, de actrice die de hoofdrol vertolkt, zie er in-game precies zo uit als in het echt. Qua gameplay was het meer van hetzelfde en qua verhaal kan ik me er weinig van herinneren. Op zich spreekt dat natuurlijk niet echt voor een game die zich richt op het verhaal… Naja, ik weet wel nog dat ik het een prima game vond. Iets minder bijzonder dan Heavy Rain, maar zeker een must-have.

Kingdoms of Amalur: Reckoning
Reckoning is een hack & slash rpg die qua combat erg vloeiend speelde. Het voelde soms eerder aan als God of War dan als een rpg tijdens de knokpartijen. Dat het wel degelijke een rpg was merkte je in de mate waarin je jezelf kon ontwikkelen. Talloze wapens en magic spells staan tot je beschikking om de gigantische berg met quests tot een goed einde te voltooien. Het verhaal was daarnaast ook nog eens vrij boeiend en grappig van tijd tot tijd. Culthitje waarvan de makers helaas failliet zijn gegaan… De rechten liggen nu bij THQ Nordic en de kans bestaat dat ze er daadwerkelijk iets mee gaan doen. Mocht het enkel een remaster zijn: geef de game dan een kans. Hij is echt tof!

Ennn, dat was het eigenlijk wel denk ik. Er zijn nog behoorlijk wat goede third party-games verschenen voor PlayStation 3, maar die speelde ik allemaal op mijn Xbox 360 en komen dus op die lijst ooit. Denk hierbij aan titels als Assassin’s Creed, Prince of Persia, Bioshock, Dead Space, Batman Arkham Asylum en Borderlands. Ben je deze lijst dus tegengekomen in je zoektocht naar toffe PS3-titels, neem dan ook een kijkje in de lijst van toptitels voor de Xbox 360. Die ga ik dit jaar nog schrijven. Beloofd.

-