De beste games voor Wii U
Wii U is niet een console die de boeken in gaat als een groot succes. Het aantal verkochte exemplaren komt net boven de Dreamcast van Sega en gaat de 15 miljoen totaal waarschijnlijk niet halen nu de productie gestopt is. De reden voor het falen van de console is niet 1-2-3 aan te wijzen maar onder andere de onduidelijke boodschap van Nintendo (is het een nieuwe console of een nieuwe controller) en de zwakke grafische kracht (Wii U blijft ver achter bij PS4 en Xbox One) zijn schuldig.
Als ik de Wii U echter vanuit mij persoonlijk bekijk zie ik een console die ik ontzettend gaaf vond, onder andere vanwege de controller. Voor vier-tegen-één multiplayer was het geweldig met minigames als Mario Chase en Luigi’s Mansion. Maar juist voor singleplayer was het heeeeeerlijk. Vooral voor games waarbij je vaak in het menu moet zijn, een Mario profiteert er minder van dan een Xenoblade bijvoorbeeld.
Naast gamen met een tweede scherm is off tv spelen ook ge-wel-dig. Je zult je afvragen waarom je in hemelsnaam naar een klein scherm gaat staren als je een HD tv in de kamer hebt staan en vier jaar terug gaf ik je groot gelijk. Anderen kunnen echter tv gaan kijken terwijl jij gewoon doorspeelt, ideaal voor een ieder die samenwoont, en je kunt theoretisch ook verder gaan spelen op het toilet. Nadeel is wel dat het bereik maar een meter of zes is en je technisch het toilet helemaal niet haalt qua bereik. Switch gaat dit probleem gelukkig wel oplossen.
Anyway, genoeg over de console zelf, tijd voor een lijstje met de 15 beste exclusieve games op alfabetische volgorde. Zelf gekozen en gebaseerd op niets meer of minder dan mijn eigen mening.
Bayonetta 2
Het internet brandde af toen Bayonetta 2 als Wii U exclusive werd aangekondigd en in het jaar na de release brandde het internet nog een keer af toen NeoGAF het verkoos tot beste game van dat jaar. Ikzelf zou het niet verkiezen tot beste game van het jaar, Tropical Freeze kwam namelijk in hetzelfde jaar uit, maar het is wel degelijk een heerlijke game. Een actiegame zoals een actiegame hoort te zijn met veel over the top actie, schunnige grappen en heerlijke combat. Grafisch ook een pareltje dankzij de vele kleurrijke effecten.
Captain Toad: Treasure Trackers
Toad is een van de leukste personages in de Mario wereld als hij zich niet als huilie gedraagt. In Captain Toad gaat Toad op treasure hunt met zijn geliefde Toadette. Uiteraard worden ze gescheiden van elkaar en moet je Toadette redden terwijl je ook nog eens zoveel mogelijk diamanten verzameld. Captain Toad Treasure Trackers is een puzzelgame zonder al te veel actie (Toad kan niet eens springen) en hoewel het een vrij korte game is, is het zeer de moeite waard. Gewoon omdat je zoiets niet op andere consoles vindt en al helemaal niet met zulke schattige hoofdpersonen.
Donkey Kong Country Tropical Freeze
Voor mij persoonlijk is dit denk ik de beste en tofste game die je kunt spelen op een Wii U. Het is 2D platform perfectie met uitgebreide levels, goede afwisseling, veel geheimen en de beste leercurve ooit. Ik kan het niet beter verwoorden dan ik in mijn conclusie voor de review die ik voor FOK!games deed: “Donkey Kong Country: Tropical Freeze is veel meer dan het vervolg op Donkey Kong Country: Returns. Het pakt de ijzersterke basis van Returns, voegt daar nieuwe sidekicks, dynamische levels, toffere vijanden en een meesterlijke soundtrack aan toe. De game is de kroon op het werk dat Retro aan Donkey Kong heeft besteed en is een absolute must-have voor iedere gamer die ook maar enigszins een interesse heeft in platformers.” Een tijdloze klassieker.
Earthbound
Earthbound is weliswaar ‘slechts’ een virtual console release van een Super Nintendo game maar het was in 2013 de eerste keer dat wij Europeanen de game legaal op een Nintendo console konden spelen. Ik was al sinds de jaren 90 aan het wachten op de release en net op het moment dat je het niet meer verwacht komt Nintendo met de virtual console release. Hoewel de game nogal stroef op gang kwam, ik moest enorm wennen aan de combat, werd het gaandeweg één van mijn favoriete rpg’s aller tijden. Je voelt je weer een kind dat met zijn vrienden op avontuur gaat en kent met het rollende hp-systeem een mechanisme dat nu ook niet zou misstaan in rpg’s. Puur genieten.
Hyrule Warriors
Ik ben niet zo’n Zelda fan. Ocarina of Time heb ik nooit uitgespeeld (fuck you trommelbaas) en Twilight Princess vond ik poep. Toch is de hele setting één van mijn favoriete settings in games. Als er dan een game verschijnt die wél de setting van Zelda overneemt maar niet de standaard gameplay waarbij je dungeon na dungeon moet doorlopen met steeds een nieuw wapen ben ik erg nieuwsgierig. Hyrule Warriors neemt de gameplay van Dynasty Warriors over en dat betekent dat je tientallen, of zelfs honderden, vijanden tegelijkertijd mag neerhakken. Als je gameplaybeelden ziet lijkt het vrij simpel maar gelukkig is er genoeg diepgang en moet je zeker nadenken over je tactiek. Anders sterf je of haal je de doelen niet op tijd. Ik heb me overigens niet in álle opties van deze game verdiept want dan was ik nu nog bezig geweest. Hyrule Warriors is namelijk een van de games met de meeste content ooit op Wii U, zeker als je alle dlc erbij neemt.
Lego City Undercover
Lego City is een beetje een ondergewaardeerde game. Zelfs ik vergeet ‘m vaak te noemen als iemand vraagt wat toffe Wii U games zijn. Dat is zwaar onterecht want Lego City Undercover neemt de humor van Lego-games, de missiestructuur en de vrijheid van Grand Theft Auto en giet daar een jaren 80/90 actiefilmsausje overheen. Het is zo’n onwijs leuke en grappige game dat je constant met een brede smile op je gezicht aan het spelen bent. En ja, je hebt de mogelijkheid om op een T-Rex skelet te zitten en door de stad heen te rennen. Alleen dat is al genoeg om dit een dikke aanbeveling te geven.
Mario Kart 8
Geen enkel lijstje met Nintendo topgames is compleet zonder Mario Kart, dat geldt ook voor Wii U. Met Mario Kart 8 krijgen we dit keer ook zwaartekracht geintjes met loopings en banen die vertikaal omhoog gaan. Elke kart of motor heeft antigravitatie-mogelijkheden en dat is awesome. De banen zijn allemaal tof, zelfs de aangepaste retrotracks en de tracks uit de twee dlc-packs. Nintendo zet met Mario Kart 8 misschien zelfs de beste Mario Kart ooit neer. Vertrouwde gameplay, goede graphics, een constante 60 fps framerate en de legendarische Luigi Death Stare. Meer kan een mens niet wensen.
New Super Mario U/Luigi U
Voor mij zal Mario altijd de ultieme platformheld zijn, ik ben nog nooit teleurgesteld geweest in een Mario sidescroller. New Mario U is ook weer een genot om te spelen en misschien wel het beste deel in de New serie. Er zijn ontzettend veel geheimen te ontdekken die leiden tot nog meer levels om te spelen. Ik vertel over New Luigi U overigens ook bij deze game ondanks dat die ook als stand alone gekocht kan worden. Als Luigi heb je een hogere sprongkracht maar een langere remweg. Dit gecombineerd met de kortere levels en dus een korter tijdsbestek om de levels te spelen zorgen voor ontzettend veel spanning.
Nintendo Land
Ik heb even getwijfeld om deze game in de lijst te zetten omdat het ‘slechts’ een minigame collectie is. Toch staat ‘ie hier en dat komt vooral door de kracht van een aantal van de minigames. Ik noemde al Mario Chase en Luigi’s Mansion omdat die ge-ni-aal zijn. De opzet is zooo simpel en de uitvoering is zo goed gelukt dat ik deze twee reken tot de leukste multiplayer minigames aller tijden. Je kunt het echt uren spelen. Het enige nadeel is dat je eigenlijk met z’n vijven moet zijn om er vol van te genieten. De andere minigames zijn verder niet zo boeiend, er is er eentje met F-Zero, Zelda, en er zijn er nog een paar die ik me niet kan herinneren. Die doen er ook niet toe.
Pikmin 3
Dit derde deel voegt voor mijn gevoel niet heel veel toe aan de bestaande formule, buiten het feit dat je nu kunt afwisselen tussen de teamleaders. Je hebt nog steeds de beschikking over verschillende Pikmin met verschillende mogelijkheiden die je verschillende taken laat uitvoeren. Sure, er zijn wat nieuwe Pikmin zoals de rots Pikmin maar verder is het niet vernieuwend. Een game hoeft dat ook echter lang niet altijd te zijn als de formule gewoon goed is en je niet elk jaar een nieuw deel krijgt. Pikmin 3 steekt degelijk in elkaar en het is simpelweg de beste strategiegame die er voor Wii U beschikbaar is.
Super Mario 3D World
Na het fenomenale Super Mario Galaxy lijkt 3D World een stapje terug. Het wordt vaak gezien als een 2D Mario in een 3D wereld omdat een level heel duidelijk is opgebouwd en eindigt in een vlaggenstok. Het voelt hierdoor wat meer lineair in vergelijking met Galaxy terwijl dat ook gewoon lopen van begin naar eind (ster) was. 3D World is echter veel puurder een platformgame dan Galaxy was. Daar lag de nadruk vooral op exploratie terwijl 3D World terug naar de basis gaat: rennen en springen. Het begint allemaal vrij gemakkelijk en pas in wereld 4 gaat het echt los om na wereld 8 een van de meest hardcore platformgames ooit te worden. Erover schrijven geeft me trouwens weer de kriebels om dit te gaan spelen. Dat is altijd een goed teken!
The Legend of Zelda: Wind Waker HD
Zoals bekend ben ik geen Zelda fan. Ik vind de setting dus geweldig maar steeds weer dezelfde opzet van dungeon in, nieuw wapen krijgen en daarmee de baas verslaan heb ik na twee keer wel gezien. Wind Waker op de GameCube was voor mij geen uitzondering, ook daar haakte ik halverwege af omdat het me te langdradig werd. De remaster heb ik echter wél uitgespeeld dankzij een aantal kleine maar grote wijzigingen zoals het swift sail waarmee je gemakkelijk kunt varen. Het is de eerste 3D Zelda die ik heb uitgespeeld en ik vind het ook vooral leuker om te spelen dan een Ocarina of Time die nogal een depressieve indruk maakt. Gewoon een vrolijke, leuke 3D action adventure met tijdloze graphics.
The Wonderful 101
Toen ik voor het eerste een trailer over W101 zag dacht ik dat het een Pikmin-kloon was met een vleugje hack ‘n slash. Het is echter veel meer en eigenlijk is er weinig Pikmin aan buiten het feit dat je vaak van boven op de actie kijkt en er allemaal kleine figuurtjes je volgen. De game speelt namelijk gewoon als een Devil May Cry waarbij je op een zo stijlvolle manier je vijanden in de pan probeert te hakken. Gaandeweg leer je meer verschillende moves en combinaties en ziet het er steeds flitsender uit. Trailers doen de game geen eer aan en ik denk dat zelfs een demo niet altijd overtuigend kan zijn. The Wonderful 101 is een game die bij mij pas klikte in de derde wereld ofzo maar sinds dat moment vond ik het zo awesome. Een van de meest bevredigende games die ik deze generatie gespeeld heb. Team, unite up!
Xenoblade Chronicles X
Op het moment van schrijven ben ik nog bezig met Xenoblade Chronicles X. Het lijkt wat overhaast om een game dan al in de toplijst te zetten maar na dik 60 uur weet ik al wel dat dit een geweldige game is. Net als zijn voorganger Xenoblade Chronics voor de eerste Wii is dit een rpg waarbij combat voor het grootste gedeelte automatisch verloopt. Je geeft enkel wat instructies tussendoor. Geef je op de juiste momenten de juiste instructies dan maken je personages betere combo’s en stijgt het moraal. Dit zorgt er uiteraard voor dat een gevecht makkelijker verloopt. De wereld in Xenoblade X is enorm. Denk GTA V, Skyrim en The Witcher 3, en dan nog een paar keer zo groot. Als je na hoofdstuk 5 een skell (een enorm robot-pak) krijgt die na hoofdstuk 9 ook nog een kan vliegen wordt het eindelijk mogelijk om de wereld helemaal te doorkruisen. Gelukkig is er ook fast travel. Het verhaal is vrij standaard: de mensheid moet op een vreemde planeet zien te overleven en sluit alianties met aliens terwijl andere aliens weer de grote vijand zijn. Desalniettemin is het vrij boeiend en houdt het me dus al heel lang bezig. Dijk van een game, in alle opzichten.
ZombiU
Hoewel Zombi niet helemaal een exclusieve titel is, neem ik ‘m toch mee op de lijst. ZombiU startte namelijk als exclusive tijdens de launch van Wii U en toont perfect wat de controller kan als je een goed concept hebt. Je moet proberen te overleven in een wereld vol zombies en je tablet helpt je daarbij. Het doet dienst als plattegrond, scanner en je kunt er deuren mee open hacken. Bovendien is de game ook nog eens spannend vanwege het feit dat je opnieuw start als je sterft. Je nieuwe personage moet dan proberen om alle uitrusting die je hebt terug te vinden van je vorige ik die op dat moment zombie is geworden. Sterf je voordat je alles terug hebt gehaald, dan ben je alles kwijt. Geen game om te rushen dus!
Daarnaast zijn er ook een aantal third party games (ja, echt, in het eerste half jaar kregen we een aantal ports van de PS360) zoals Deus Ex Human Revolution en Splinter Cell Blacklist die dankzij de controller super fijn speelden. Gewoon direct op het tweede scherm het menu in. Dit is écht een feature die zo ontzettend onderschat wordt, ik zeg het nog maar eens… Zonde! Ik hoop ook dat we met Switch dit ook weer kunnen gaan doen.
Het grootste gemis is een Fallout-game waarbij de controller dienst doet als pipboy. Voor XBO en PS4 had je wel een app voor je telefoon of tablet en dat was het niet echt. Je moet immers je controller neerleggen en de tablet erbij pakken. Als je nou een controller had mét scherm… Enorm gemiste kans wat mij betreft!
Er is één game die ik eigenlijk nog wil proberen: Paper Mario Color Splash. Alles klopt in die game maar ik ben zo bang dat het tegen gaat vallen vanwege de suffe combat en het nutteloze rondlopen dat Sticker Star ons gaf. Misschien dat ik ‘m nog mee pak in de uitverkoop rond Kerst. Uiteraard komt in maart 2017 nog een game uit voor Wii U die mogelijk in dit lijstje hoort: Zelda Breath of the Wild. Die game zie ik echter als game voor Nintendo Switch. Mijn Wii U verhuist tegen die tijd naar de slaapkamer voor wat retrogenot in bed.